Malmö dockteater överväger nedläggning när bidrag försvinner

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Bidragen kan sökas två gånger om året till enskilda projekt, och dockteatern har tagit emot betydande summor därifrån. Men när möjligheten att söka bidragen försvinner 2019 är dockteaterns konstnärliga ledare Erik Holmström besviken.
 
– Jag har inte hunnit smälta det. Men det är klart att det inte är säkert att vi kan fortsätta driva Malmö dockteater.

Du funderar på att lägga ner?

– Ja jag har hållit på i fyra år. Det är väldigt spännande och givande att driva den här teatern. Och det är det så länge man känner att det finns en framåtrörelse. Att vi kan etablera oss mer och känna att vi kan ha tryggare former, anställningsformer och kunna ha en seriös verksamhet. Och när det blir bakslag, då tappar man ork och funderar på om det är värt det.

Men det här är tillfälliga bidrag. Det är väl inget du kan räkna med?

– Nej och så är det med flera av de finansieringskällor vi har. Men sammantaget har det varit en jätteviktig finansieringskälla för oss.

Malmö dockteater, som är en mindre fri teatergrupp, får idag verksamhetsbidrag från kulturrådet, men har till stora delar levt på att kunna söka tillfälliga bidrag från Malmö stad och Region Skåne. De senaste åren har man fått mellan 250 000 och 450 000 per år ut Region Skånes pott för tillfälliga utvecklingsbidrag per år.

När nu den möjligheten försvinner ser Erik Holmström det som en politisk markering att den typen av kultur inte är önskvärd. Men så ska man inte se det, menar kulturnämndens nytillträdde ordförande kristdemokraten Magnus Lunderquist.

– Absolut inte. Det vi försökt värna med det här förfarandet, när vi nu fått ett besparingskrav, är det långsiktiga arbetet som vi har med institutionerna, den infrastrukturen som är uppbyggd i kulturen i Skåne. Det för att under våren göra en genomlysning och se över den bidragsstruktur vi har.

Totalt ska Region Skånes kulturnämnd spara runt 20 miljoner. Medan man tar bort potten för tillfälliga sökbara utvecklingsbidrag, så kommer de drygt 80 kulturverksamheter och institutioner som har löpande verksamhetsbidrag att få samma summa man fick 2018. Och det betyder i praktiken att besparingarna även slår mot de bidragstagare som får större summor, menar Lunderquist.

– Det slår även mot det stora bidragstagarna eftersom de får fryst verksamhetsbidrag under 2019, där de ändå behöver höja löner, hyror och annat. Så det slår även mot dem.

Sverigesradio Malmö RSS

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=7129691

Kommentera