MSC Zoes tappade containrar kan nå svenska kusten

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

I hårt väder tappade ett av världens största fartyg, MSC Zoe, över 270 containrar i havet i Nordsjön för en vecka sedan. Flera har spolats i land i Nederländerna och Tyskland. Nu befaras att andra containrar kan flyta med strömmarna och nå den svenska västkusten.

– Strömmen går rätt mot Tjörn och följer sedan Bohuskusten norrut mot Koster. Västkusten är tyvärr en avstjälpningsplats för Nordsjön, säger Göran Broström, professor vid Institutionen för marin vetenskap vid Göteborgs Universitet till Bohusläningen.

Hittills har 18 containrar flutit iland på öarna utanför tyska kusten. En stor del av de övriga har sjunkit och lokaliserats med hjälp av ekolod. 40 stycken kan fortfarande vara på drift.

Flera containrar var sönderslagna. På ständerna i Nederländerna spreds barnleksaker, bildskärmar, möbler och glödlampor. Når inte hela containrar Sverige så kan enstaka varor ha lättare att följa med strömmarna upp mot den svenska kusten.

Läs mer: Jätteanläggningen ska göra Kinas robotskepp ledande

– Mellan tummen och pekfingret kan det ta 15 till 20 dagar för dem att driva hela vägen, säger Göran Broström.

Ny teknik RSS

https://www.nyteknik.se/fordon/msc-zoes-tappade-containrar-kan-na-svenska-kusten-6944333

Kommentera