Polisen varnar för dödsfall om tillnyktringsenheten ändras

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

– Den yttersta konsekvensen är ju en ökad risk för dödsfall. Stänger man ner TNE eller ändrar verksamheten så att de här patienterna inte längre får den här vården, vem ska då ta hand om dem, säger Christian Brattgård, chef för utredningsjournen på polisens personintag.

Tillnyktringsenheten, TNE, tar bland annat hand om kraftigt berusade personer som inte är våldsamma och hamnar i polisarresten. På TNE arbetar sjuksköterskor, undersköterskor och skötare som säkerställer en medicinskt säker tillnyktring. Dessutom hjälper de polis och socialtjänst med provtagningar och hjälper till om anhöriga, socialtjänsten eller andra misstänker att någon har missbruksproblem.

I december skrev cheferna för beroendeverksamheten på Sahlgenska ett brev till personalen där de informerade om att TNE står inför stora förändringar, och man berättade bland annat att man ska rikta in sig just på ungdomar. Precis som polisen så undrar också personalen på TNE vem som ska hjälpa alla vuxna och gamla patienter.

– De kommer att dö på gatorna, säger ”Putte” som har arbetat på tillnyktringsenheten i 18 år.

I inslaget: Hör ”Putte” och polisens Christian Brattgård berätta om sin oro för patienterna och Sahlgrenska universitetssjukhusets nye styrelseordförande Henrik Ripa (M) som svarar att det handlar om en nödvändig besparing sedan kommunen dragit tillbaka sin del av finansieringen.

Sverigesradio Göteborg RSS

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=7130500

 

Kommentera