Saga och Johanna stoppade våldtäkt – hyllas av polisen

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

avNicole Gustafsson, Eneida Berisha

När Saga och Johanna fick syn på en ”underlig” man som hängde efter en okänd kvinna litade de på sin magkänsla och följde efter de med. Bara minuter senare stoppade vännerna ett våldtäktsförsök – som mannen nu döms för.

– Det känns verkligen som en vinst, säger vännerna.

Saga Helin, 21, och Johanna Karlsson, 21, från Norrköping hade spenderat lördagskvällen hos en gemensam vän och skulle bege sig hemåt.

Under bilfärden fick de syn på en man som verkade berusad och gav kvinnorna får dåliga vibbar. En stund senare ser de en ensam kvinna gåendes mot en park – som mannen började följa efter.

– Den där parken leder inte till ett bostadsområde eller så, utan det är bara ett grönområde. Det var då vi fick en dålig magkänsla, säger Johanna.

De bestämde sig att gå på sin magkänsla och hänga efter mannen. Under tiden kontaktade de polisen och när mannen överföll kvinnan sprang de ut ur bilen för att stoppa honom.

– Det visade sig att vår magkänsla stämde, säger Saga.

1 av 3 | Foto: PRIVAT.

Kvinnorna litade på sin magkänsla – nu döms mannen.

”Vi gjorde det som kändes rätt”

Saga och Johanna känner att det är självklart att hjälpa till och agera när man ser något som inte stämmer.

– När man ser en utsatt medmänniska så blir det att man bara går på instinkt. Vi gjorde det som kändes rätt, säger Johanna.

Händelsen inträffade i november förra året. I fredags dömdes mannen till 1,5 år fängelse för försök till våldtäkt, enligt polisen i Norrköping.

– Det känns verkligen som en vinst, för alla inblandade. På sociala medier har folk skrivit om att straffet är för kort. Vi är nog tacksamma över att han ens åkte fast, även om man kan diskutera rättssystemet, säger Saga.

Nominerade till ”Årets medborgarmedalj”

Efter domen har Saga och Johanna uppmärksammats av polisen i Norrköping som tackar för deras insats på sin Facebook.

”Detta väldigt modiga och rådiga ingripande är hedervärt och det vill vi uppmärksamma. Vi har även nominerat Saga och Johanna till årets medborgarmedalj.

Tusen tack för er hjälp!” skriver dem.

Vännerna är tacksamma över att polisen uppmärksammat och tagit händelsen på så stort allvar. Saga och Johanna vill passa på att sprida budskapet att ”man inte behöver vara en stor och stark man för att göra något”.

– Man ska ju vara försiktig, men ser man någon som inte kan försvara sig så tycker jag att det är lite av ens uppgift att ingripa, säger Johanna och Saga fyller i:

– Hade man själv varit i den situationen kan man ju bara tänka sig hur tacksam man varit om någon annan gripit in. Det är viktigt att agera.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norrköping

Polisen (myndighet)

Brott

LÄS OCKSÅ

21 nov 2018 NYHETER

PLUS Jordig spade avslöjade högskoleprovsfuskarna

26 nov 2018 NYHETER

Stoppade skenande buss – får medalj

22 dec 2018 NYHETER

Första julen utan Eric Torell

12 dec 2018 SVENSKA HJÄLTAR

Fidan, 29, får tunga priset – stoppade knivkvinnan från att skada barnen

30 nov 2018 SVENSKA HJÄLTAR

Ludwig, 25, blev hjälte – stoppade misstänkt mordbrännaren på tåg

Aftonbladet Nyheter RSS

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/A2a0vn/saga-och-johanna-stoppade-valdtakt--nu-doms-mannen

Kommentera