Experten: Omröstningen kan skjutas upp om V säger nej

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

avHans Österman

Statsvetaren Tommy Möller tror att statsministeromröstningen på onsdag kan skjutas upp om V säger nej till Löfven.

– Talmannen kan välja att ge det någon dag extra för att rädda uppgörelsen. Det finns områden som inte omfattas av uppgörelsen där Löfven skulle kunna ge Vänsterpartiet någonting, säger han.

Vänsterpartiet har makten att släppa fram eller fälla Löfvens nya regering med S och MP, stödd på en budgetöverenskommelse med C och L.

Beslutet fattades efter ett långt telefonmöte på söndagskvällen och ska avslöjas av partiledaren Jonas Sjöstedt på måndagen.

Tommy Möller, professor i statskunskap på Stockholms universitet, förstår att Vänsterpartiet blivit uppretade av överenskommelsen, inte minst för formuleringarna att Vänsterpartiet ska hållas utan inflytande.

– Jag har svårt att förstå varför klausulen fanns med. Man borde förstå att de skulle bli indignerade.

1 av 2 | Foto: PI FRISK

Tommy Möller, professor i statskunskap på Stockholms universitet.

Flera tunga V-profiler har krävt att partiet säger nej till Löfven. Förre partiledaren Lars Ohly sa exempelvis i Agenda på söndagskvällen att Vänsterpartiet blir politiskt irrelevant om de släpper fram en överenskommelse med så mycket högerpolitik.

Tommy Möller: ”Intressant läge för V”

Men Tommy Möller tror att V kan bli vinnare även om de säger ja.

– Det är ett intressant läge om de släpper fram Löfven men med skarp kritik och buller och bång förstås. Det innebär en god tillväxtpotential opinionsmässigt. Påfrestningarna inom S ger enormt goda möjligheter att vinna S-väljare till nästa val.

Talman Andreas Norlén (M) har tidigare satt datum för de återstående statsministeromröstningarna. Den tredje hålls på onsdag och en eventuell fjärde veckan efter.

Men skulle V deklarera att de tänker fälla Löfven kan talmannen skjuta upp tredje omröstningen någon dag, enligt Tommy Möller:

– Datumen sattes för att sätta press på partierna. Får han beskedet i morgon att det blir ett nej på onsdag, då är partierna inte klara. Det kan finnas möjligheter att rädda uppgörelsen genom att ge det extra tid.

”Uppgörelsen är inte heltäckande”

Möller tror inte att uppgörelsen kommer omförhandlas.

– Nej, det är såpass påfrestande ändå för Centerpartiet och Liberalerna att göra upp med S. Jag tror inte att man skulle ta tillbaka vissa saker för att göra den mer aptitlig för V. Men det finns många andra områden som inte omfattas av uppgörelsen där Löfven skulle kunna ge Vänsterpartiet någonting. Den är inte heltäckande.

– Samtidigt är frågan om det finns ett sådant förhandlingsutrymme. Hela förutsättningen för Centerpartiet och Liberalerna är att Socialdemokraterna ska kapa banden till Vänsterpartiet.

Så vad händer om det skulle bli en fjärde och sista statsministeromröstning under galgen? Tommy Möller ”ser en logik” att Ulf Kristersson då föreslås.

– Men det är inte givet. Och det är inte säkert att SD släpper fram Kristersson i en fjärde omröstning. De vill ha extraval och har förklarat att de inte vill släppa fram en regering som inte ger dem inflytande.

”Kan sluta med en S+M-regering”

Liberalernas partiledare Jan Björklund sa under söndagen att det ”troligen blir en högerregering” om V säger nej till Löfven. I SVT:s ”Agenda” sa han också att det inte helt kan uteslutas att Ulf Kristersson blir statsminister.

Tommy Möller ställer sig också frågande till att C och L skulle ändra sig om att släppa fram en M+KD-regering som behöver SD:s stöd.

– Jag svårt att se hur det skulle låta när man motiverar en sådan förändrad ståndpunkt. Samtidigt är det något som skulle ske under galgen i så fall. Framför allt vill man undvika extraval. Då kan det i slutändan bli en S+M-regering som sista återstående alternativ. Och då blir Löfven statsminister.

GRAFIK: Så fungerar mandatfördelningen 02:50

ARTIKELN HANDLAR OM

Spelet om regeringsmakten

Politik

Tommy Möller

Ulf Kristersson

Stefan Löfven

Andreas Norlén

LÄS OCKSÅ

18 dec 2018 SAMHÄLLE

Talmannen ger besked i morgon

16 dec 2018 NYHETER

PLUS Talmannen i Agenda: Vill undvika fjärde omröstning

14 dec 2018 SAMHÄLLE

PLUS C och L om att släppa fram M

20 dec 2018 LEDARE

Annie Lööf har fått en deadline

23 nov 2018 SAMHÄLLE

Jan Björklunds agerande avgörs – dagar innan Löfven-röstning

Aftonbladet Nyheter RSS

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/21ajxl/experten-omrostningen-kan-skjutas-upp-om-v-sager-nej

Kommentera