Arne Weise, 89: Jag skulle vilja vara tio år yngre

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Aftonbladet RSS

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/70xQ04/arne-weise-89-jag-skulle-vilja-vara-tio-ar-yngre

 

avAnna Shimoda, Hans Shimoda

Arne Weise, 89, har lämnat sin lägenhet på Gärdet i Stockholm och bor sedan en tid tillbaka på ett äldreboende.

Han trivs men förklarar att åldern har tagit ut sin rätt.

– När jag har fyllt 90 så vill jag dö.

För ett år sedan förklarade tv-legendaren Arne Weise i en längre intervju med Aftonbladet att han hade tvingats sälja bilen på inrådan av sin läkare. Orsaken var att hälsan sviktade.

I april samma år ramlade han och slog sig illa i sin lägenhet på Gärdet i Stockholm, där han bott i många år. Han tvingades sy fem stygn mellan ögonen efter ambulansfärd till sjukhuset.

Nu är trerummaren såld och Arne har flyttat in på ett äldreboende bara ett par minuters gångväg bort. Från sitt fönster på sjunde våningen har han utsikt över sina gamla kvarter.

Löpsedlar på väggen

När Aftonbladet hälsar på sitter han på sängen, äter en ostmacka och dricker kaffe. På en vägg hänger löpsedlar och förstasidor med rubriker som ”Djurens konung Arne Weise”. På golvet står diplomet lutat som förklarar att han fick Kristallens Hederspris 2013.

– Det här hade jag uppsatt hemma också, säger Arne och tittar på väggen.

Lägenheten består av ett större rum, en säng, ett litet matbord och en fåtölj som är en av få personliga saker Arne tagit med sig. 

– Den här har jag haft länge, den stod i min gamla lägenhet. Det är min älsklingsfåtölj, den brukade jag sitta mycket i.

1 av 2 | Foto: LINA LARSSON

Arne Weise har flyttat ut ur sin gamla lägenhet.

”Barnen ville det – av ren omtanke”

Han har bott här i några månader. Det var på inrådan av familjen som det blev ett äldreboende.

– Det var mer barnen som ville det, men det är av ren omtanke. De är väl rädda att jag ska trilla och göra mig illa. Men det var inte så att jag föll eller så, utan det var bäst så. Det känns tryggare att bo så här.

– Jag får mina mediciner och folk är vänliga mot mig. Personalen vet vem jag är, säger han malligt.

Orkar inte gå ut

Går du ut någonting?

– Nej, jag har inte varit ute alls, jag orkar inte just nu, men så småningom ska jag det. Jag läser kvällstidningar för att hänga med, det är viktigt.

Vad gör du om dagarna?

– Läser, tittar på tv och sover. Det blir mycket tv, jag gillar det, men jag har inget favoritprogram, jag slötittar mest.

”Jag blir lite otrevlig”

Får du någon god mat?

– Maten är inget vidare, den är hemsk. Jag äter aldrig upp, men jag ska inte vara otacksam, jag har tak över huvudet, men jag tycker att maten borde vara lite bättre.

Är det något du saknar när du är här?

– Nej, men jag känner att jag blir lite otrevlig. Jag vill vara för mig själv, jag orkar inte med människor. Det är inget vidare. Det är lite aktiviteter här på boendet, men jag har ingen lust att vara med.

Arne Weise förklarar att barnen och vänner har varit på besök, bland annat sonen Andreas. I vintras fyllde han 89 år och det firades med de som står honom närmast.

– Jag bodde här då, det blev tårta med barnen och några andra.

Arne har vid flera tillfällen förklarat att han så gärna vill bli 90 år. Det målet håller han fortfarande fast vid.

– Men när jag har fyllt 90 så vill jag dö.

Hur länge har du känt så?

– Ett tag, jag är inte rädd för att dö. Jag orkar ingenting, det är det som är så tråkigt. Det är så frustrerande, men åldern tar ut sin rätt.

Får vi fråga vad är du mest stolt över i livet?

– Det är nog mina 30 julaftnar i tv.

Hur ser resten av dagen ut?

– Jag ska be dem komma och raka mig i dag. De gör det med glädje känns det som, jag känner inte att jag är till besvär. Jag skulle också egentligen iväg till en läkare, men det blir inget av med det. Jag vill gärna att han går igenom mig, för att kolla om det är något fel på mig. Jag har inte fått någon diagnos, men jag är så trött och seg. Jag skulle vilja vara tio år yngre, men det går ju inte.