Trump vill lyfta amerikansk Huawei-blockad

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Det var under det nu avslutade G20-mötet i Osaka i Japan, mellan världens rikasta länder som Trump träffade Kinas ledare Xi Jinping. De båda kom överens om att återuppta förhandlingarna om ett handelsavtal länderna emellan och Trump meddelade på den efterföljande presskonferensen att blockaden mot Huawei ska lyftas.

Missnöje från amerikanska teknikbolag

Trump sade först på presskonferensen att frågan om Huawei måste vänta till förhandlingarnas slutskede, men kom sedan in på dels den amerikanska techindustrin i Silicon Valley, hur framgångsrika de är internationallt samt att många av dessa bolag varit missnöjda med att inte kunna sälja till Huawei.

– En sak som jag kommer att tillåta, sa Trump, vi skickar och säljer en enorm mängd produkter som hamnar i de oliak saker som Huawei tillverkar och det är okej. Vi kommer att fortsätta sälja de produkterna. Det här handlar om amerikanska företag som tillverkar produkter som är väldigt komplexa, för övrigt.

”Enkel överenskommelse”

Trump förtydligade sedan att han träffat en överenskommelse om att amerikanska företag ska få sälja sina produkter till Huawei.

– Jag har gått med på att, en ganska enkel överenskommelse, att amerikanska företag ska kunna fortsätta att sälja sina produkter. De amerikanska företagen hade problem. De var inte direkt glada att inte kunna sälja sina produkter eftersom de inte hade något att göra med vad som potentiellt hände med Huawei. Så det gjorde jag.

”Vi låter dem sälja till Huawei”

Som svar på följdfrågor i ämnet meddelade Trump att man inte tagit upp ämnet med Huaweis fängslade finanschef och att Trumps tillåtelse för amerikanska bolag att sälja till Huawei gäller utrustning som inte innebär det som Trump kallar stort hot mot den nationella säkerheten.

– Vi har många fantastiska företag i Sillicon Valley och i andra delar av USA som gör extremt avancerad teknik. Vi låter dem sälja till Huawei.

Kvar på förbudslista

Samtidigt stryker Trump i detta skede inte Huawei från den lista över bolag som amerikanska bolag inte får handla med.

En fråga på presskonferensen behandlade just detta och Trump svarade med emfas.

– Nej, inte alls. Nej, nej de stryks inte från listan.  Vi kommer att prata om det på ett möte, men har inte diskuterat Huawei med President XI ännu.

Det tycks alltså främst vara amerikanska teknikbolags missnöje med situationen som gör att Trump vill lätta på förbudet att göra affärer med bolaget.

Google har ännu inte gått ut med någon reaktion på beskeden från Trump och det återstår fortfarande frågetecken kring vad beskeden innebär i praktiken. Hittills har blockaden inte direkt påverkat Huaweis befintliga produkter utan mest skapat frågetecken kring kommande produkter.

Mobil RSS

https://www.mobil.se/nyheter/trump-vill-lyfta-amerikansk-huawei-blockad