Raseriet mot Läckbergs vårdsatsning

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Camilla Läckberg

Sågas för namnet och skyhöga priser: ”Utnyttja hennes namn när hennes hjärta tillhörde de som inte hade råd”

avTorbjörn Ek

Camilla Läckberg får skarp kritik för skyhöga priser på sin vårdmottagning för kvinnor.

Att mottagningen dessutom uppkallats efter läkaren Hedda Andersson som kämpade för sjukvård åt de fattigaste har fått hennes följare att gå i taket.

”Deckarmiljonerna verkar ha sopat bort all verklighetsförankring”, skriver en av hennes följare.

Camilla Läckbergs nya vårdsatsning för kvinnor tar 500 kronor betalt för förnyande av recept eller en telefonuppföljning. Ett läkarbesök kostar från en dryg tusenlapp upp till närmare 2 500 kronor.

När Hedda Care idag öppnar sin första mottagning, på Östermalm i Stockholm, svämmar deckardrottningens kommentarsfält över av kritik mot de skyhöga priserna och mot valet av namn på mottagningen.

Läckberg: Kvinnor tar smällen

Läckberg har stolt berättat om satsningen på Hedda Care som hon gör tillsammans med pr-kvinnan Christina Saliba och läkaren Sara Löfgren.

”När köer och väntetider i vården växer tar kvinnor smällen. Kvinnor ansvarar inte bara för sin egen hälsa, vi planerar oftast våra barns och föräldrars sjukvård också”, skriver hon på Instagram och fortsätter:

”Hedda Care har fått sitt namn efter Hedda Andersson, en av Sveriges första kvinnliga läkare. Hon ägnade sitt liv åt att kämpa för kvinnors och barns hälsa.”

Foto: Claudio Bresciani

Camilla Läckberg har inte själv besvarat kritiken.

”Glömt vanligt folk”

Men Läckbergs följare rasar mot satsningen.

”Vem ska ha råd med er vård?” skriver en följare.

”Hedda hade vänt sig i graven, utnyttja hennes namn när hennes hjärta tillhörde de som inte hade råd. Ni vänder er till överklassen (inget fel i det) men ni står inte för DET Hedda stod för. Ryser av obehag av er marknadsföring!” skriver en annan, medan en tredje skriver att hon som pensionär inte kommer ha råd:

”Vi vanliga kvinnor får förlita oss på den vanliga sjukvården. Finns det några pensionärer som har råd att gå dit. Nej nej och åter nej. Verkar som du glömt bort vanligt folk”.

1 av 5 | Foto: Skärmdump.

Sågas för namnvalet

Hedda Andersson var en av Sveriges första kvinnliga läkare som ägnade sitt liv åt såväl sjukvård för kvinnor som för att kämpa för sjukvård åt de allra fattigaste. Just namnvalet Hedda Care har fått många att reagera extra starkt:

”Jag uppskattar mycket av det du skriver och står för. Men detta är rent osmakligt. I Hedda Anderssons namn?! Utan att på något vis ha ett engagemang för de med lite resurser, utan tvärtom. Osmakligt”, skriver en användare i Läckbergs kommentarsfält.

Även på Twitter har Läckbergs satsning kritiserats av såväl advokaten Emma Persson som journalisten Jack Werner och Aftonbladets ledarskribent Lotta Ilona Häyrynen skriver idag:

”Hade Läckberg genuint velat hjälpa kvinnor, fattiga som rika, hade hon gjort bättre i att kräva höjd bolagsskatt. Själv kunde hon förra året plocka ut 18,3 miljoner kronor. Extra skatt från dessa deckarmiljoner hade gjort större nytta för sjukvården än vad hennes vårdcentral någonsin kommer göra.”

Foto: MARIA ÖSTLIN

Läckberg har stolt berättat om satsningen på Hedda Care som hon gör tillsammans med pr-kvinnan Christina Saliba.

Svaret: ”Alla har olika ekonomi”

Camilla Läckberg har inte själv besvarat kritiken. I ett andra Instagram-inlägg om vårdsatsningen hänvisar hon till Hedda Cares egen Instagram-profil med frågor om sjukvårdssatsningen. Representanter för kvinnomottagningen försöker också besvara kritikerna i Läckbergs flöden.

”Vi är ödmjuka inför att alla har olika ekonomi. Ett av Heddas allra största syften är att förändra vården och göra det möjligt att bedriva god vård som handlar om människor och inte administration”, skriver en representant för Hedda Care i Camilla Läckbergs kommentarsflöde, men får direkt mothugg av en annan följare:

”Vad betyder det? Att vara ’ödmjuk inför att alla har olika ekonomi’? Kommer ni inte plocka ut vinst? Allt överskott går direkt tillbaka in i verksamheten för att möjliggöra billig vård för de som saknar medel? Eller sitter ni hemma och är ’ödmjuka’ medans plånboken växer?

Nöjesbladet har sökt Camilla Läckberg.

Aftonbladet RSS

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/JowqK8/raseriet-mot-lackbergs-vardsatsning

 

Lämna ett svar