Över 104 miljarder har hackats från kryptobörser

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Företaget InsideBitcoins har i en sammanställning av alla hackerattacker mot kryptobörser räknat ut att hela 104 miljarder kronor stulits från kryptobörserna sedan 2011. Sedan 2011 har attackerna mest riktats mot kryptobörser, digitala plånböcker och plattformar för kryptogrävare. Det är betydligt mer ovanligt att själva blockkedjorna utsatts för lyckade attacker som resulterat i stulna pengar.

Sett till antalet attacker var förra året det värsta genom tiderna, men sett till det stulna beloppet är hacken 2011 och 2014 mot den japanska kryptobörsen MtGox den värsta attacken hittills, åtminstone vad man känner till. Vid de två tillfällena stals 2000 respektive 740 000 bitcoins, vilket idag motsvarar knappt 164 miljoner kronor respektive ofantliga nästan 62 miljarder kronor. Majoriteten av pengarna har aldrig återfunnits eller kunnat spåras.

Genom åren efter dessa händelser har hackare kommit över ännu mer pengar, i olika kryptovalutor:

  • Nästan 11,5 miljarder kronor stals under 2012, främst i ett hack mot börsen Bitcoinica.
  • 2013 stals drygt en miljard, främst från PicoStocks.
  • Drygt 63 miljarder kronor stals 2014, varav nästan allt från MtGox.
  • 2015 stals drygt två miljarder kronor, majoriteten från Bitstamp.
  • 2016 tog hackarna drygt 15 miljarder kronor, mest från The Dao och Bitfinex.
  • 2017 stals 7,5 miljarder från olika börser.
  • 2018 var ett lugnt år, då stals ”bara” 850 miljoner kronor.
  • Även 2019 ökade hacken något och sammanlagt stals nästan en miljard, varav det mest kända hacket var mot en av de största börserna Binance.

På senare år har allt högre regulatoriska krav ställts på kryptobörserna, inte minst de som även sköter transaktioner mellan traditionella valutor och kryptovalutor, så kallade on- eller off-ramp-börser. De seriösa börserna avsätter numera en andel av vinsten till att ersätta kundernas eventuella förluster. Detta gällde även hacket mot Binance 2019 då alla kunder kompenserades till fullo.

Läs också:
Hackare rånade kryptobörsen Binance på 7000 bitcoin
Kina planerar ersätta kontanter helt med e-valuta

Computer Sweden RSS

http://feeds.idg.se/~r/ComputerSweden20SenasteNyheter/~3/VezkjP-Y5_8/miljarder-hackats-kryptobors