Teknikmagasinet lever vidare – här är nya ägarnas plan

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Under gårdagskvällen blev det till slut klart, att Ambia Trading Group köper huvuddelen av Teknikmagasinet Sweden AB, som försattes i konkurs den 15 januari. Prislappen landar på 41 miljoner kronor.

I förvärvet ingår bolagets lager och inventarier, aktierna i det helägda norska dotterbolaget med 35 butiker, och en rätt att förhandla om fortsatta hyresförhållanden med cirka 50 butiker i Sverige. Ägarbytet gäller från den 10 februari.

Ambias vd Marcus Andersson säger att planen är att verksamheten ska drivas vidare som vanligt med butiker, men redan nu är det klart att det kommer att bli betydligt färre butiker.

– I grund och botten är vår plan att driva det vidare. Det finns en plan som den nuvarande ledningen har arbetat fram under rekonstruktionen, och det är en plan vi tror på, säger han och kommenterar butiksbeståndet på följande sätt.

Lämnar helt den finska marknaden

– Det kommer att ske en minskning av antalet butiker i Sverige, och vi kommer helt att lämna den finska marknaden. Den norska verksamheten övertas i sin helhet och drivs vidare eftersom den ligger i ett bolag som inte påverkats av konkursen.

Kvar blir alltså 35 butiker i Norge och cirka 50 i Sverige. Innan konkursen hade kedjan 85 butiker, så det innebär att antalet butiker i Sverige kommer att minska med cirka 35. Den exakta siffran kommer att klarna längre fram.

– Nu handlar det mycket om att komma överens med hyresvärdarna. Det behövs nya avtal efter konkursen. Det är en process vi går in i nu. Hos vissa hyresvärdar har vi flera butiker, och då kanske det blir så att vi tillsammans kommer fram till någon lösning, säger Marcus Andersson.

Kommer den nuvarande ledningen från Teknikmagasinet vara kvar?

– Vi ser organisationen som en tillgång för vårt huvudkontor. Vi har en ganska tunn stab, och siktar på att bygga en organisation som kan serva flera av våra bolag. Det är en av synergierna i det här.

Bland Ambias bolag finns utöver Teknikmagasinet även Apple-återförsäljaren Digital Inn och tillbehörsdistributören Isolda, och där finns så klart en hel del man kan göra med de tre bolagen under samma tak.

Med en tillbehörsdistributör och en butikskedja vars produkturval till stor del består av olika typer av tillbehör är det ganska lätt att se hur Isolda och Teknikmagasinet kommer att ha glädje av varandra.

Vad finns det främst för samarbete mellan Digital Inn och Teknikmagasinet, är det mobilreparationerna?

– Ja, men det finns även organisatoriskt, att vi kan ha gemensamma funktioner på huvudkontoret inom vissa tjänster, som till exempel ekonomifunktion, konstaterar Marcus Andersson och det är också den delen han lyfter i bolagets pressmeddelande.

Kombinationen passar mycket väl in

– Vi har sedan tidigare intresserat oss för att komma närmare slutkund med det produktutbud vi har tillgång till via våra andra koncernbolag, och där passar den här kombinationen mycket väl in. Vi ser också möjligheter att bygga en effektiv organisation som hanterar gruppens behov av allt från stabsfunktioner till tjänster som avser lager och logistik. Att utnyttja organisationen effektivt och att optimera varuflödet är förmodligen de två viktigaste framgångsfaktorerna.

I samma pressmeddelande välkomnar även Ulrika Göransson, vd för Teknikmagasinet, de nya ägarna på följande sätt:

– Detta innebär en fantastisk nystart i det påbörjade arbetet med att anpassa Teknikmagasinet till de förutsättningar som råder inom detaljhandeln idag. Övriga bolag i Ambias portfölj möjliggör synergier som kan effektivisera vår verksamhet. Vi kommer att bygga vidare på vårt tjänsteerbjudande och fortsätta att utveckla vårt produkterbjudande – för att bli den självklara destinationen för funtech och andra tekniska lifestyleprodukter.

Läs också: 
Digital Inns och Isoldas ägare har lagt bud på Teknikmagasinets konkursbo
Rekonstruktion räckte inte – Teknikmagasinet ansöker om konkurs

Computer Sweden RSS

http://feeds.idg.se/~r/ComputerSweden20SenasteNyheter/~3/IuHRL5UdKt4/teknikmagasinet-lever-vidare