Tietoevry går tungt in på Microsoft – med 3 000 Azure-specialister

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

En av de stora frågorna som den svenska it-branschen brottas med just nu är hur de gamla partnermodeller som traditionellt har använts ska översättas till en allt molnigare värld. De tre stora molnjättarna AWS, Google och Microsoft har olika sätt att jobba med sina partnerprogram, men det är inte svårt att se vilken av de tre molnjättarna som går hem bäst hos svenska konsultbolag, systemintegratörer och återförsäljare.

Microsofts dominans i partnerledet är nämligen påfallande stor, och till viss del förklaras det givetvis av att man sedan lång tid tillbaka har ett nära och väl inarbetat samarbete med de flesta stora svenska och nordiska bolag. Det är också en av delförklaringarna till att den nyfusionerade nordiska konsultgiganten Tietoevry nu också går ut med att det är Microsoft som är förstavalet som molnleverantör.

”Vi tar det till nästa nivå”

– Det här är ett strategiskt samarbete. När vi tittar på Norden och de kunder vi har och den teknikstack vi har så är vi extremt starka tillsammans. Många av våra datacenter är fyllda med Microsoft. Nu tar vi det till nästa nivå och ser till att vi får en större integration i Azure. Ovanpå det har vi själva en teknikstack där vi vet att Azure passar bra in, säger Pär Johansson, chef för strategisk försäljning och affärsutveckling på Tietoevry.

Pär Johansson Pär Johansson.

Inom ramen för det nya strategiska partnerskap som Microsoft och Tietoevry har dragit igång kommer det även att finnas ett kompetensprogram, där 3 000 Tietoevry-anställda ska certifieras för att ska det bolaget presenterar som ”Nordens största nätverk av Azure-specialister”.

Vad innebär det nya samarbetet för hur ni jobbar med andra molnleverantörer som AWS och Google?

– Partnerskapet är inte exklusivt, det vill säga vi har fortsätta partnerskap med andra molnpartner men vi föredrar Microsoft när det är möjligt och vi prioriterar Azure i vår utveckling av molnlösningar. Det är mer effektivt att fokusera på något. Det här är en stor strategisk satsning på cloud, men det kommer finnas undantag och vi kommer inte bara jobba med Azure. Vi har konsulter som är duktiga på andra miljöer, som till exempel AWS, och de kommer att fortsätta jobba med det. Det viktiga är våra kunders identitet.

2015 gjorde Evry-delen av den nya konsultjätten en massiv satsning tillsammans med IBM, där en dryg halvmiljard investerades i IBM:s hybrida molnlösningar, baserade på Softlayerplattformen, i Evrys datacenter. Pär Johansson, som kommer från Tieto-delen av bolaget, svarar så här på frågan om hur det nya avtalet påverkar Evrys tidigare storsatsning med IBM?

– Jag vet faktiskt inte hur det påverkar. Jag kan inte deras verksamhet tillräckligt väl idag, men jag tror inte att det påverkar så mycket. Inte heller där jobbar man uteslutet med en leverantör.

Siktar på kortare lanseringstider

En annan viktig del av det nya samarbetet mellan Tietoevry och Microsoft handlar om att göra konsultjättens branschspecifika mjukvarulösningar molnklara på Azure, med målet att skapa ett större värde och kortare lanseringstider för kunderna. Förhoppningen är att det också ska underlätta fortsatt utveckling och ge ökad innovation inom branschspecifika lösningar.

– Vi är mycket stolta över partnerskapet. Våra gemensamma globala molnfunktioner och nordiska närvaro gör att vi kan ge våra kunder betydande fördelar i form av mer skalbarhet, större tillförlitlighet, ökad innovationsförmåga och avancerad säkerhet. Genom att kombinera det bästa av Microsofts och vår expertis kan vi påskynda våra kunders molntransformation och på detta sätt främja den digitala transformationen i Norden, säger Tietoevrys Sverigechef Karin Schreil och ser fram emot att komma igång med skapandet av det nya Azure-specialistgänget.

tietoevry microsoft Catharina Ljungberg.

– Kompetensprogrammet som ska certifiera tusentals Microsoft Azure-experter ger fantastiska utvecklingsmöjligheter för våra anställda och gör det möjligt för oss att skapa det största expertnätverket i Norden.

Catharina Ljungberg, ansvarig för affärsområdet One Commercial Partner på Microsoft Sverige, välkomnar så klart också Tietoevrys storsatsning på Azure.

– Tillsammans vill vi ta till vara på den expertisen och hjälpa våra kunder i Norden digitaliseras via säkra och pålitliga molntjänster, och det gemensamma kompetensprogrammet är en viktig prioritering för att utveckla vår tekniska konkurrenskraft i Norden, säger hon.

Läs också: Åter momentum för Microsofts Azure-moln

Computer Sweden RSS

http://feeds.idg.se/~r/ComputerSweden20SenasteNyheter/~3/xJEeN5Pi16c/tietoevry-azure-specialister