Pc-jättarna följer coronavirusets framfart: ”All frakt är påverkad”

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Coronaviruset, eller covid-19, som det omtalade viruset numera heter formellt, påverkar även it-branschen i hög grad eftersom en stor del av tillverkningen sker i Kina. Extra hårt drabbas de bolag som har tillverkning i Hubei-provinsen, där den hårdast drabbade staden Wuhan ligger.

– De företag som är beroende av komponenter från Hubei kommer påverkas allra mest, som till exempel Lenovo, säger Nicole Peng, som är ansvarig för mobilitet på analysföretaget Canalys till South China Morning Post, och konstaterar att det kommer innebära en hel del utmaningar.

– Det är framför allt osäkerheten som kommer ha störst påverkan.

I samband med det kinesiska nyåret var det också igenbommat i en hel del fabriker, och den här gången passade man på att stänga lite extra lång tid med syfte att begränsa smittspridningen. Och på Lenovo här hemma i Sverige följer man så klart utvecklingen extra noga.

Har tillverkning i det drabbade området

– Vi har en del egna fabriker, och tablets och mobiltelefoner tillverkas i det drabbade området så för den delen av vårt sortiment har det möjligen varit lite sämre, säger Marco Andresen, operativ chef för Lenovo på Emea-nivå.

– Alla de fabriker som servar Emea har öppnat igen från och med i måndags. Det är visserligen bara tur för oss att det är just de fabrikerna som öppnar igen.

Är ni oroliga för vilken tillgång ni kommer ha här i Europa?

– Jag är inte orolig för att det ska ta helt slut. Det är många som jobbar väldigt hårt för att det inte ska bli ett problem. Våra fabriker är som sagt öppna igen så det största problemet just nu är frakten.

Marco Andresen är i vanliga fall baserad i Milano, men just nu jobbar han hemma i Sverige, och har skurit ner en hel del på resandet, och han säger att det minskade resandet gäller för hela Lenovo under det kommande kvartalet.

Marco Andresen Marco Andresen.

Och det är som sagt i transportdelen den stora utmaningen kommer ligga framöver, om alla fabriker kommer igång igen. Ett tydligt exempel är tågen som inte går som vanligt eftersom Ryssland stängt gränsen.

– All frakt är påverkad på ett eller annat sätt. Det blir mer flygfrakt och via havet, så vi får fokusera på den frågan. De frakter som finns är fullbokade så vi får planera på ett anat sätt än vi brukar göra, konstaterar Marco Andresen.

Vad innebär det konkret?

– Vi får till exempel jobba med hur vi lägger ordrar. I vanliga fall kanske man lägger en order per månad. Nu handlar det snarare om att lägga order för ett kvartal i taget istället. Vi gör allt vi kan för att det inte ska synas utåt, men det jobbas väldigt hårt bakom kulisserna.

Även om Lenovo är ett av bolagen som påverkas mest just nu finns det en stor risk att situationen håller i sig och att allt fler drabbas. Vi har bland annat sett hur Foxconn påverkats och stängt ner fabriker. Och problemen kan komma att drabba andra underleverantörer, av till exempel skärmar och batterier.

Dell har också stor del av sin tillverkning i Kina, och även här följer man situationen noga.

– Vi utvärderar vi den kontinuerligt den potentiella påverkan som coronaviruset har på vår verksamhet. Vi har marknadens effektivaste logistikkedja och utnyttjar alla alternativ för att se till att den förblir i drift och därmed möter våra kunder och partners behov, säger Tobias Helmer, marknadschef på Dell Technologies Sverige och poängterar:

– Samtidigt är vår högsta prioritet att säkerställa våra anställdas, och samhällets, hälsa och säkerhet. Vi kommer att fortsätta att övervaka situationen noga och anpassa oss efter behov, men än så länge har vi inte sett någon större påverkan av vår leveranskedja.

Läs också: Nokia senaste företaget att hoppa av MWC – nu riskerar jättemässan ställas in helt

Computer Sweden RSS

http://feeds.idg.se/~r/ComputerSweden20SenasteNyheter/~3/JWTHhays55A/pc-jattar-corona-framfart