26 vanliga frågor om Galaxy S20-serien och Galaxy Z Flip – Mobil svarar

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

På tisdagkvällen lanserade Samsung telefonerna Galaxy S20, Galaxy S20 Plus, Galaxy S20 Ultra och Galaxy Z Flip. Har ni något ni undrar om mobilerna? Passa på att fråga Mobils Erik Mörner som kommer att svara på frågorna kontinuerligt.

Ett eller två sim

KIMEX: Undrar hur många platser det finns för sim kort , jag vet att det är dual sim , men är det olika platser för sim och minneskort ? som gamla A6 hade , 3 platser . 

Erik Mörner: Det är två simkortplatser där den andra platsen kan ha ett minneskort istället. Det finns alltså plats för antingen dual sim eller sim plus minneskort. Telefonerna har dock även stöd för e-sim så på det viset kan du ha två abonnemang samtidigt, alltså ett fysiskt sim-kort, ett e-sim och ett minneskort. 

Ingen egen Bixby-knapp

Simon: Kommer dessa olika modeller att slippa fysisk bixbyknapp 🙂 ? vilka färger finns de i ?

Erik Mörner: Redan i Galaxy Note 10 skippade Samsung den speciella Bixby-knappen. Nu kan du istället starta Bixby via på/av-knappen. Galaxy S20 släpps i grå, ljusblå och rosa och S20 Plus och S20 Ultra kommer båda i grått eler svart.

Trådlöst eller hörlurar via usb-c

Elin: Har telefonerna uttag för vanliga härlurar med 3,5-millimeter?

Erik Mörner: Nej, det är en sak som Samsung nu helt plockat bort från sina flaggskepp. Det är usb-c-anslutning eller trådlöst via bluetooth som gäller.

Jämfört med P40

Ethans: Hej Ja älskar kamera just ska man vänta på huawei p40 pro om den nu släpps i Sverige ?

Erik Mörner: Det är svårt att svara på eftersom den inte är släppt och vi inte vet något om specifikationerna. Ser man till den senaste tiden dock så är Huawei steget före Samsung på kamerasidan, så vänta och så, vetja. Så kan du ta ett beslut när vi ser vad P40 kan. Den ska presenteras i mars.

Fingeravtryckssensor som i S10

Mathias: Hej! Hur stor är ytan som känner av fingeravtrycket för upplåsning av telefonen? Läste på en hemsida att hela skärmen känner av fingeravtrycket, men har svårt att tänka mig att det stämmer…

Erik Mörner: Nej, ingen fingeravtryckssensor över hela skärmytan.

Bekränsad nytta av TOF-kamera

Per: Funderar på s20 eller s20 Plus som ersättare på min s9. Är rädd för att s20 Plus ska upplevas klumpig mot min s9a, men jag undrar framförallt om ToF sensorn till kameran gör det värt uppgraderingen mellan de två s20 syskonen. Har inte haft den typen av kamera innan och kameran är en av de större anledningarna att jag vill uppgradera. Har du tips och råd?

Erik Mörner: Jag har än så länge bara testat telefonerna en kort stund och kan inte ge några ingående om hur kamerorna presterar i jämförelse, men tittar vi på Note 10 och Note 10 Plus så hade även den ena av dem TOF-kamera och det bidrog inte till någon nämnvärd skillnad i bilderna, ens porträttläge eller AR-doodle-funktionen där man kunde tänka sig att det kan ha betydelse.

Uppgradera från Note

Kent: Har en note 9 nu. Är s20 mycket bättre. I så fall är det värt att byta upp sig?

Erik Mörner: Jag skulle säga att Note 9 fortfarande är en högst kompetent telefon på många områden och bortsett från zoomen så är skillnaderna mot S20 inte monumentala.

Den snabbare skärmen

Jacob: Märkte du stor skillnad på 60 hz och 120 hz?

Erik Mörner: Det märks skillnad, men jag skulle inte säga att det är revolutionerande eller ensamt motiverar ett köp av ny mobil. Samsung hade ju väldigt bra skärmar även innan.

Oimponerande AI

Alexander E: Är du imponerad över AI funktionen i camera systemet i ultramodellen? Är du imponerad överlag över sensorerna eventuellt detaljerna i foto och video?

Erik Mörner: AI används bland annat, enligt Samsung, för att förbättra bildkvaliteten i inzoomat läge, men jag skulle inte säga att den tillför särskilt mycket varken där eller i andra sammanhang. 100 gångers zoom är mer en teoretisk funktion än något man kan ha praktisk nytta av. De bilder du tar i full inzoomning är inte användbara till egentligen något, utan det är zoom upp till cirka 20-30 x som ger bilder som är sevärda.

Att välja rätt

Thell: Sitter idag på en Samsung galaxy s10+.  Förnyar mobil varje år med Samsung tjänst upgrade.  Skulle du ha valt en s20+ eller en flip?  S20 ultra hade varit ett alternativ om det inte vore för dess storlek.  Lockas av flip design men känns som det samtidigt innebär kompromisser kring kamera, batteritid.  Sen är det 12 GB ram på s20 + eller 8 GB. Olika sidor anger olika information

Erik Mörner: Galaxy Z Flip känns som en kompromiss framförallt när det gäller kamera, så där är ju S20-familjen det klart bättre valet. Minnesmängden för S20 Plus är 12 GB. Den finns även i en 8 GB-version men det är enbart den med 12 GB som säljs i Sverige. I Sverige har S20 4G 8 GB och resten av S20-familjen, inklusive S20 5G 12 GB RAM.

Vikbar prisvärd?

Virfil: Är det värt pengarna att köpa en Samsung flip ?

Erik Mörner: Det du betalar för är formgivningen, just den vikbara skärmen. Värderar du det högt kan det kanske vara värt pengarna, men du får mer prestanda, bättre kameror och så vidare om du väljer till exempel S20.

Ingen guldmobil till Sverige

Gunnar: Vilka länder kommer färgen ”Mirror gold” till?

Erik Mörner: Det har jag tyvärr inga uppgifter om, annat än att den inte är aktuell i Norden för tillfället i alla fall.

Lite snabbare

Rickard: Hur mycket snabbare är s20 mot föregående s10 ?

Erik Mörner: Tjugo procent snabbare säger Samsung att det nya systemchippet som sitter i S20 är, jämfört med det som sitter i S10. Men sen får vi ju se i praktiken vad det innebär för helheten när vi testat.

Mest kamera för pengarna

Anna: Vilken mobil ska man välja samsung s20+ eller ultra är ute efter bra kamera

Erik Mörner: Jag skulle faktiskt säga att S20, alltså varken S20 Plus eller S20 Ultra är den som ger bäst kamera per krona. I alla fall efter att ha bekantat mig en stund med alla tre telefoner. Den här med 100 gångers zoom har ju begränsat användningsområde.

Väldigt bra i alla tre

Stefan: Kamerorna i S20 Ultra verkar riktigt bra, men dessvärre är telefonen för stor. Hur står sig kamerorna i ”vanliga” Galaxy S20? Dvs vanliga vidvinkelkameran samt kameran vid 3x zoom jämfört mot Huawei Mate 20 pro?

Erik Mörner: De står sig faktiskt väldigt bra, vilket är anledningen till att jag inte alls är övertygad om att S20 Ultra är det bästa valet för alla. Jämförelsen med Mate 20 Pro får vänta tills jag faktiskt hunnit testa S20 mer in gående i fler miljöer.

S8 fortfarande bra

Jan: Hej. Har en Samsung galaxy S8 plus och nu till min fråga om Samsung galaxy 20. Är det lite eller stor skillnad mellan dom två? Känns som att det är lika bra att behålla S8+ än så länge.

Erik Mörner: Fungerar din S8 Plus idag så kan du gott ha den kvar ett tag till. Det är ju tydligt idag att skillnaderna från år till år inte är så stora att de motiverar att byta telefon lika ofta som förut.

Från S10 till S20

Sara: Hej ska köpa mob är det mycket stor skilnad på s 10 plus å s20plus eller ultra vilken skulle du välja å köpa

Erik Mörner: Skillnaden mellan S10 Plus och S20 Plus är inte så stor att jag skulle se att det motiverar ett nyköp. 

Ingen Flip i guld

Roy: Samsung Z flip, undrar om Samsung kommer att sälja den i Guld färg i Sverige? såg bara två färger till salu på Samsung hemsida(inte guld). Tack

Erik Mörner: Det är bara de två färgerna som är aktuella i Norden för tillfället i alla fall, inte guldmobilen.

Samsungs stora revansch?

Christoffer Franzén: Det talas om Samsungs stora revansch på kamerafronten. Tror du att S20 Ultra har möjlighet att ta tillbaka kameratronen igen som de mer eller mindre tappade när den första Pixeln kom hösten -16?

Erik Mörner: Det får vi uttala oss om framförallt när vi fått testa telefonerna i fler miljöer än bara på lanseringseventet. Zoomen är ju den stora nyheten här jämfört med S10 och visst är den bra, men inte särskilt användbar när man kommer över 20-30 gångers förstoring. Hur den presterar i övrigt får vi återkomma till, men jag ser inga tecken på att S20 är någon revolution på andra områden inom kamera.

Välvd skärm på alla tre

Dan: Har S20 välvd skärm? Eller är den rak som alla andra? 

Erik Mörner: Ja, hela S20-serien har kurvade skärmkanter, men de är ganska svagt kurvade.

Smällkall vinter-tålig?

Thomas: Hur ser du på robustheten med avseende på skärm, gångjärn och tätheten hos Galaxy Z Flip? Vad händer med telefonen när man öppnar den  i smällkalla vintern?

Erik Mörner: Det lär vi få svar på, men Samsung har så klart gjort tester som man gör på alla mobiler som släpps och de hävdar givetvis att den klarat alla tester.

Mate 20 eller S20

Mats: Har en mate 20 Pro nu och vill gärna ha bättre färgåtergivning och egenskaper vid fotografering i svagt ljus. Är s20 ultra ett stort kliv uppåt i kvalitet eller vad tror du?

Erik Mörner: Spontant nej. Nu har jag inte haft möjlighet att ta mer än enda bild i mörker här, men efter den ser det ut som Huawei P30 Pro fortfarande är mörkermästare.

Inget specialerbjudande

Tjabo: Varför inte ingår Buds Plus vid förbeställning av s20 Plus och Ultra? I samtliga länder förutom dom nordiska så ingår Buds Plus vid förbeställning av dessa modeller.

Erik Mörner: Det har jag inte fått något svar på här. 1790 extra kostar Buds Plus om du vill ha dom ändå.

Begränsad miniskärm

Henrik: Samsung Fold hade en yttre skärm som gjorde att man inte behövde veckla ut mobilen hela tiden. På Z Flip saknas det så man måste veckla ut mobilen så fort den ska användas. Jag funderar på hur lätt det kan göras med bara en hand, hur tålig mekaniken är, och varför Samsung valde bort en yttre skärm?

Erik Mörner: Det finns en yttre skärm, men den visar bara klocka, appnotiser och fungerar som en pytteliten, rätt dålig kamerasökare. Att öppna telefonen med en hand tycker jag gick rätt bra. Se liten kort film med öppnande på vår Instagram.

5G i alla

Hiva: Jag undrar om den har 5G

Erik Mörner: Japp, alla S20 finns i 5G-version. S20 Plus och S20 Ultra säljs bara i 5G-version, som givetvis även klarar 4G, 3G och 2G. S20 säljs i både en 5G-variant och en där 4G är snabbaste nätteknik. Den senare är en tusenlapp billigare. Galaxy Z Flip har inte 5G-stöd.

Sen ska man så klart påpeka att det ännu inte finns några 5G-nät igång i Sverige. Det väntas mot slutet av året.

Mobil RSS

https://www.mobil.se/nyheter/26-fragor-om-galaxy-S20-och-galaxy-z-flip-mobil-svarar

Lämna ett svar