Elin är utvecklaren bakom Coronakartan – ”utgår från ett Excelark”

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

I början av februari var frilansande utvecklaren Elin Lütz tillfälligt utan uppdrag.

– Men så såg jag Johns Hopkins karta över coronaspridningen och blev inspirerad så jag tänkte att jag skulle skapa en egen som ett litet projekt för min portfolio, säger hon.

Då hade smittan ännu inte fått fäste i Sverige och fallen var få. Tanken var inte att lansera den brett men så lade hon upp den i en grupp på internet när de första tre fyra fallen bekräftats.

– Den fick ett enormt genomslag – plötsligt kom det in tusentals besökare. Och det motiverade mig att göra den snyggare och mer användarvänlig. Jag tycker det är viktigt att visualisera läget. Det finns mycket information men den är inte så användarvänlig utan kommer i olika pressmeddelanden från regionerna.

Uppdaterar kartan varje dag

Sedan hon skapade Coronakartan.se har Elin Lütz hunnit börja på ett nytt uppdrag men varje dag lägger hon två tre timmar per dag på att uppdatera kartan med korrekt information.

För det tar tid att få in alla nya siffror på sajten. Hela databasen utgår från en tabell i ett Excelark där de antal smittade som meddelas i Sverige läggs in manuellt. För de siffror som gäller världen hämtas data från Johns Hopkins.

– Jag försöker vara så transparent som möjligt och alltid ha ursprungskälla. Jag är ju bara en privatperson som gör detta på min fritid – jag lägger in siffror på morgonen, uppdaterar på lunchen, lägger in på kvällen och så vidare, säger hon.

– Det är ju rätt stressigt och jag känner att jag har ett ansvar för att informationen är rätt – och den kommer ju in från flera håll som lokaltidningar och pressmeddelanden och det gör att det är svårt att samla ihop den.

Arbetet slukar allt mer tid i takt med att utbrottet växer men nu är en liten grupp på väg att bildas.

– Det är många som vill hjälpa till – utvecklare, journalister, kommunikatörer och läkare har hört av sig så nu ska vi försöka hjälpas åt att få in information och bygga ut sidan. Det arbetet ska vi koordinera i helgen. Och nästa steg blir att skapa ett kollaborativt dokument där vi är flera som kan uppdatera sidan.

Fått stöd från andra utvecklare

På helgerna ägnar sig Elin Lütz åt att vidareutveckla kartan och hon berättar att hon fått mycket stöd från andra utvecklare på vägen

– Bara några dagar efter att jag lagt upp projektet på Github kom det förslag på förbättringar.

Förutom ett Excelark så har sidan byggts i javascript med appbyggarverktyget React och för att bygga kartorna har verktyget Leaflet används.

– Jag har byggt det mesta helt från grunden. Och trots att jag inte är så offentlig i sociala medier eller så tog sidan snabbt fart efter att den publicerats i en Facebookgrupp och sedan dess har också en del medier skrivit om den. I går hade den 22 000 besök och senaste dagarna har besöken dubblats nästan varje dag, säger hon.

Läs också:
Här är live-kartorna som låter dig följa Coronavirusets spridning
Cio:n får nyckelroll när corona tvingar fram högre beredskap – ”ställs på sin spets”

Computer Sweden RSS

http://feeds.idg.se/~r/ComputerSweden20SenasteNyheter/~3/dH0TauTVgQc/coronakartan