Goodyear-däcket bygger automatisk på ny slitbana

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Ett däck-koncept från Goodyear får förmågan till regenerering, där gummimassa sprutas ut för att bygga upp vad som har nötts ned.

Det som känns mest science fiction med Goodyears Recharge är att däcket automatiskt kan regenerera den del som nöts ned under körning.

Goodyear beskriver konceptet i ett pressmeddelande. Lösningen bygger på att fälgen (eller ”ramen” om man så vill) laddas med kapslar som är fyllda med en biologiskt nedbrytbar, flytande gummiblandning.

Den är förstärkt med fibrer som är ”inspirerat av spindelsilke”, ett av naturens starkaste material. Hur det har framställts eller vad det består av berättar Goodyear inget om.

Läs mer: Däcktillverkaren: Elbilar sliter inte ut däcken snabbare

Gummiblandningen sprutas ut och bildar en ny slitbana som är anpassad till just det däcket. Funktionen är kopplad till en artificiell intelligens som analyserar körstilen, vägförhållanden och temperatur och gummiblandningen justeras därefter.

I och med att däcket är icke-pneumatisk så slipper föraren exempelvis att oroa sig för däcktryck och givetvis även för punkteringar.

Ny teknik RSS

https://www.nyteknik.se/fordon/goodyear-dacket-bygger-automatisk-pa-ny-slitbana-6991077