Ingrosso krossar allt i kändissåpan

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

https://gfx.aftonbladet-cdn.se/image-c/38702893/1500/normal/6de8b89f17/benji-tommypuff.jpg

Per Magnusson: Det blir svårt att fylla hans luftiga kostym

Publicerad: 21 november 2020 kl. 21.58

Piano, stråkar och trumpet.

Luftkramar och glansiga ögon.

Benjamin Ingrosso krossar allt motstånd i veckans ”Så mycket bättre”.

Det är Benjamin Ingrossos sista måltid. Han känner sig sentimental över sin sorti. Klingar i glaset. Rösten brister i små tuppar när han förklarar att de här dagarna har varit några av de bästa i hans liv.

Ingrossos tolkningar och ystra inställning har varit den stora behållningen i årets ”Så mycket bättre”. Det blir – med all respekt för honungsrösten Newkid som gör entré i kväll – svårt att fylla Ingrossos luftiga linnekostym. Silvana Imam har också imponerat på scenen. Även hon lämnar pensionatet Grå Gåsen den här kvällen.

Aftonbladets Per Magnusson tycker om Benjamin Ingrossos och Tommy Körbergs far- och son-dynamik i kvällens avsnitt.

Foto: TV4

Aftonbladets Per Magnusson tycker om Benjamin Ingrossos och Tommy Körbergs far- och son-dynamik i kvällens avsnitt.

Som koncept sjunger ”Så mycket bättre” onekligen på femtioelfte refrängen. Men programmet lyckas då och då fortfarande bygga broar mellan generationer och genrer. Så även i kväll – mellan Benjamin Ingrosso, 23, och Tommy Körberg, 72.

Som koncept sjunger ”Så mycket bättre” på femtioelfte refrängen. Men programmet lyckas då och då fortfarande bygga broar mellan generationer och genrer.

I ”Så mycket bättre” är vad som händer före låtarna minst lika viktigt som låtarna i sig. Det handlar naturligtvis om att kapsla in dem i emotionell kontext och lyfta dem över deras egentliga nivå. Benjamins och Tommys lilla far-och-son-samtal gör just det.

Benjamin berättar om ungdomskärleken som efter sex år åkte utomlands och blev kär i en annan. Till slut blev det ett avsked på telefon. När Benjamin öppenhjärtigt delar med sig av sin historia är det som om alla Pluror och Krunegårdar runt bordet bleknar bort. Ensamma kvar i stearinljuset sitter en sorgsen ”Benji” och pappa Tommy med en förtrolig blick bakom excentriska bågar.
– Jag trodde jag skulle komma över det så mycket snabbare. Och så sitter man här ett och ett halvt år senare, säger Benjamin.
– Att komma över sånt där, har jag lärt mig, den kortaste tiden är arton månader och det kan ta upp till tre år, säger Tommy.

Ensamma kvar i stearinljuset sitter en sorgsen ”Benji” och pappa Tommy med en förtrolig blick bakom excentriska bågar.

Sedan sjunger Benjamin ”Judy min vän”. Låten som Tommy Körberg vann Melodifestivalen med 1969, nästan tre decennier innan Benjamin föddes. Benjamin möblerar om bland rader om villa och Medelsvensson. Som Tommy säger, försöker ”skriva henne ur sitt liv”. ”Judy min vän, du säger knappt nånting i telefon/Är det så här det kommer sluta efter alla år?”

Benjamin förvandlar den Scott Walker-klingande croonervisan till en oskyldigt blå, modern och ärlig ballad.

Foto: TV4

Tommy Körberg.

Det är piano, stråkar och trumpet. Luftkramar och glansiga ögon. Det är början på en vacker vänskap. Den mellan Benjamin och Tommy. De som fann varandra i sin kärlek till snofsiga solglasögon, tredelade låtstrukturer och hopplös popromantik.


Foto: Pär Bäckstrand / TV4 / C More

Ana Diaz.

LÅTBETYGEN

++
”Askan är den bästa jorden” (Ana Diaz)
Påannonserad av en videohälsning från den Krunegård-tatuerade Mona Sahlin ställer sig Diaz barfota på scenen och gör en trevlig, men ganska anonym tolkning.

Foto: Pär Bäckstrand / TV4

Lili & Susie Päivärinta.


”En liten kyss av dig” (Lili & Susie)
Låten är ett solblekt vykort från Sverige, cirka 1986. Eldkvarn-covern smakar av burkskinka, heltäckningsmatta och roliga timmen.

Foto: Pär Bäckstrand / TV4 / C More

Benjamin Ingrosso.


”Judy min vän” (Benjamin Ingrosso)
Ingrossos darriga tagning på Tommy Körbergs genombrott är kvällens kaffe med avec. Rösten är på väg att spricka i varje stavelse. Det är uppenbart att det här är på fullaste allvar. För att citera Tommy: ”en sentimental smekning”.

Foto: Pär Bäckstrand / TV4 / C More

Markus Krunegård.


”Okej okej” (Markus Krunegård)
Krunegård gör Lili & Susies schlager klädd som golvlampa. Tolkningen mynnar ut i en, för Norrköpingssonen, typiskt nervig stegring. Tommy är återigen träffsäker när han beskriver artistens ”milda vanvett”.

Foto: Pär Bäckstrand / TV4

Alexander Ferrer / Newkid.


”Starkare” (Newkid)
Newkid gör välschamponerad neosoul av Ana Diaz ballad. Samtidigt blir den lite mindre speciell. Men han lägger till en fin rad om att skratta på samma ställen när man tittar på ”Friends”.

Foto: Pär Bäckstrand / TV4 / C More

Silvana Imam.


”Stad i ljus” (Silvana Imam)
Silvana gör vad hon gör. Hon är Sveriges Kanye West. Ställer hon upp i nästa val?

ANNONS EXTERN LÄNK

Upp till 50 % på massor av produkter ända fram till julafton – fynda klappar här.

Av: Per Magnusson

Publicerad: 21 november 2020 kl. 21.58

Aftonbladet

/

Nöje

/

Musik

/

Så mycket bättre

LÄS VIDARE

Benjamin Ingrossos kärlekstårar i ”Så mycket bättre”

Silvana Imam om sanningen bakom dåliga stämningen i ”Så mycket bättre”

PLUS TV4 gör lyteskomik av Plura i ”Så mycket bättre”

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet Nöje RSS

https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/a/oAKP9a/benjamin-ingrosso-krossar-allt-i-sa-mycket-battre

 

Lämna ett svar