Sveriges 5G-förbud mot Huawei – idag inleds förhandlingarna

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

När Sverige skulle dra igång auktionerna kring vilka som skulle få etablera 5G-nätet i Sverige förra året blev de kinesiska tillverkarna ZTE:s och Huawei:s utrustning förbjudna att anävndas i de nya näten. Beslutet att utestänga de två aktörerna kom efter en säkerhetsprövning som gjorts av Försvarsmakten och Säkerhetspolisen. En prövning som är ett lagkrav sedan 2020 då 5G anses utgöra en så pass kritisk del av vår infrastruktur. 

Huawei överklagade beslutet och Post- och telestyrelsen blev tvungna att pausa auktionen, som sedan genomfördes i januari, trots att Huaweis överklagan inte hade prövats i domstol ännu. Vinnarna i auktionen blev Tre, Tele2, Telenor, Telia och Teracom. Även där var villkoren att teknisk utrustning fråm Huawei eller ZTE inte fick användas i 5G-nätet på lång sikt. Det här överklagades också av Huawei. 

Anledningen till att Huawei och ZTE inte tilläts ställa upp i auktionen var den tidigare nämnda prövningen. Bedömningen av dessa två företag var att de inte var pålitliga, vilket man grundade på att Kina som land ägnar sig åt omfattande spionage och att inflytande från den kinesiska statsapparaten inte kan uteslutas. 

Säpochefen Klas Friberg sa till TT i samband mest att beslutet kom: 

– Lagstiftningen i landet uppfyller inte vad vi anser vara en rättsstat, alla företag i Kina är underkastade att rapportera till kinesiska myndigheter. 

När de båda överklagandena nu tas upp Förvaltningsrätten kommer Huawei även att argumentera för att Säpos och Försvarsmaktens bedömning är felaktig. 

– Det baseras på antaganden om Kinas relation till Sverige och vice versa, men vi är ett privatägt företag och kan inte ses som ett med Kina, säger Kenneth Fredriksen, som är ansvarig för Huaweis nordiska och baltiska marknad till TT. 

Slutanföranden i ärendet kommer att hållas på fredag, men förhandlingarna inleds idag.  

Mobil RSS

https://www.mobil.se/nyheter/sveriges-5g-forbud-mot-huawei-idag-inleds-forhandlingarna