Fluffiga politikersvar om Norge efter Utøya

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

https://imgs.aftonbladet-cdn.se/v2/images/5b5e9ac4-b86b-4f7e-be75-e535ef917bbe?fit=crop&h=512&q=50&w=1436&s=89070621caa057008e8a32b3c57f3d0b267713ed

Sandra Wejbro recenserar Jens Stoltenbergs sommarprat

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Foto: Tom Vantorre

Han satt och förberedde sitt tal till Utøya nästa dag när bomben i Oslos regeringskvarter exploderade.

Jens Stoltenberg beskriver 22 juli 2011 som den värsta dagen i hans liv.

För tio år sedan var han statsminister i Norge, nu är han Natos generalsekreterare. För ”Sommar i P1” är det säkert en fjäder i hatten att ha lyckats boka Jens Stoltenberg på tioårsdagen av terrordådet på Utøya.

 

På artikulerad ”svorsk” börjar han dock i en annan ände, i bakgrunden till toppjobbet han har nu. Familjens historia har präglats av krig, med farfar som fängslades av den tyska nazistregimen och en morfar som hjälpte judar fly till Sverige. När han föddes skulle han först döpas till Gregers efter motståndshjälten Gregers Gram. Inte oväntat tycker Natos ledare att krig är fruktansvärt, men ibland nödvändigt för att trygga freden.

I sitt jobb försöker han övertyga stridande parter om att konflikter inte behöver vara ett naturtillstånd. Norden var en gång i tiden ”Europas Balkan” men är numera goda grannar. Att norrmän firar sin nationaldag vid statyn av svenske kungen Karl XIV Johan i Oslo ser han som ett uttryck för svensk-norsk försoning.

 

Som ännu aktiv maktspelare kan Stoltenberg självklart inte säga fritt vad han tycker i alla frågor. Han är orolig för Afghanistan, men förstår varför USA vill lämna insatsen. Han antyder att Donald Trump var besvärlig, men är mer frispråkig när han beskriver Kinas förre ledare Hu Jintaos oförskämdhet.

Stoltenbergs minnesbilder från 22 juli 2011 är sommarpratets starkaste minuter. Kvar har han fortfarande lappen där han antecknade beskedet: ”gärningsmannen är norsk”. Hans svar på terrorn är att skapa inkluderande, men inte naiva, samhällen. 

Det är lite synd att det landar i fluffiga politikersvar. Om Stoltenberg fick tala fritt om Norges utveckling efter Utøya undrar jag vad han hade sagt.

 

I morgon sommarpratar: Malin Broman.

Snabbguide:

Skrytkvot Betyg: 3 av 5 plus
Skvallervärde Betyg: 3 av 5 plus
Känslostyrka Betyg: 3 av 5 plus
Humornivå Betyg: 2 av 5 plus
Åh fan-faktor Betyg: 3 av 5 plus
 
Första meningen: Idag är det den 22 juli, exakt tio år sedan den värsta dagen i mitt liv.
Sista meningen: Frihet framför fruktan, kärlek framför hat – då vinner kärleken.

3 typiska låtval
Neil Young, ”Heart of gold”.
Smerz, ”No harm”.
Cornelis Vreeswijk, ”Turistens klagan”.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet Nöje RSS

https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/jzbpmw/fluffiga-politikersvar-om-norge-efter-utya

 

Lämna ett svar