Ukrainas artist efter segern: Tack Europa!

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/3ae1823e-d9b8-49cc-bfa9-e65f3ec4ae16?fit=crop&format=auto&h=550&q=50&w=1600&s=59fc73953e61d8e5a443232d1acd5c64a996fb18

Favoriten tar hem segern med ”Stefania” – Sverige slutar fyra

TURIN / STOCKHOLM. Ukraina vinner Eurovision song contest 2022.

Kalush Orchestra tog hem en överlägsen seger – 165 poäng före tvåan, Storbritanniens Sam Ryder.

– Tack så mycket! Tack för att ni supportat Ukraina, den här segern är för varje ukrainare. Slava Ukraina, sa bandmedlemmen Oleh Psiuk.

Ukraina tog hem en överlägsen seger i Eurovision song contest med 631 poäng framför tvåan, Storbritanniens Sam Ryder som fick 466 poäng.

Trea blev Spanien och Sverige och Cornelia Jakobs slutar totalt sett fyra.

Trots att Ukraina var storfavoriter till att ta hem segern såg medlemmarna i Kalush Orchestra chockade ut när det stod klart att de vunnit hela Eurovision.

– Ni förtjänar det här, om ni vill säga något så är det här erat ögonblick, sa programledaren Alessandro Cattelan och räckte över mikrofonen.

Frontmannen Ole Psiuk tog tillfället i akt.

– Tack så mycket! Tack för att ni supportat Ukraina, den här segern är för varje ukrainare. Slava Ukraina (ära åt Ukraina), sa han.

Enligt EBU:s regler ska Eurovision song contest vara fritt från politik, men Kalush Orchestra har varit storfavoriter till segern sedan Ryssland invaderade Ukraina.

Och Eurovision har absolut varit en del av det kulturkrig som Ukraina tvingas utkämpa för att bevisa sin rätt till fortsatt självständighet.

– Vi är här för att visa att ukrainsk kultur och ukrainsk musik existerar, den är tillåten och den har en väldigt vacker och speciell signatur, sa bandets frontman Oleh Psiuk efter semifinalen.

Medan den känslosamma refrängen i ”Stefania” sjungs av Tymofii Muzychuk, och flöjtspelaren heter Ihor Didenchuk och också är medlem i bandet Go_A som tävlade för Ukraina 2021 med låten ”Shum”, så är det mannen med den rosa hatten, Oleh Psiuk, som fört Kalush Orchestras talan i alla intervjuer.

En symbol för ukrainska mammor

Han skrev låten ”Stefania” som en hyllning till sin mamma. Efter krigsutbrottet har låten växt till en symbol för alla mammor i Ukraina som riskerar att förlora sina barn i kriget och använts flitigt i ukrainsk propaganda.

Men Kalush Orchestra skulle inte ens vara i Turin. Visserligen fick gruppen högst poäng av folket, men en annan artist, Alina Pash, vann tävlingen tack vare juryn.

Efter segern i Vidbir, den ukrainska motsvarigheten till Melodifestivalen, anklagades dock Pash för att ha besökt den ryskockuperade Krimhalvön och rest dit via Ryssland, något som är olagligt i Ukraina. Pash har hela tiden nekat till att ha gjort det, men valde ändå att hoppa av Eurovision och frågan gick då vidare till Kalush Orchestra, den 22 februari.

Kalush Orchestra

Ryssland förbjöds att tävla

Bara två dagar senare invaderade Ryssland Ukraina, något som gjorde att Eurovision-arrangören EBU bestämde sig för att utesluta det ryska tv-bolaget från tävlingen.

Då rusade Kalush Orchestra upp i topp hos spelbolagen.

– Före kriget var vi redan på femte plats, så det betyder att folk har gillat vår låt även innan, har Oleh Psiuk tidigare sagt till Aftonbladet om krigets inverkan på favoritskapet.

Men hemma i Ukraina uppstod samtidigt ett annat hinder. Den ukrainska regeringen förbjöd män i stridbar ålder, mellan 18 och 60, att lämna landet.

Först i början av april gick det ukrainska tv-bolaget UA:PBC ut med beskedet att bandmedlemmarna fått specialtillstånd att lämna landet för att kunna resa runt i Europa och marknadsföra sig inför Eurovision och samtidigt väcka opinion för Ukraina.

– Istället för bilder och videoklipp har vi haft en qr-kod med på scenen så att folk har kunnat skänka pengar till ukrainska välgörenhetsorganisationer, säger Oleh Psiuk till Aftonbladet om pr-turnén.

Oleh Psiuk i ukrainska bandet Kalush Orchestra med Aftonbladets reporter Tobbe Ek i Turin.

Bandmedlemmen strider i kriget

Men specialtillståndet att lämna Ukraina gällde inte alla bandmedlemmar. DJ KylymMen, ”Carpet man”, har hela tiden varit kvar i Ukraina.

– En i bandet är i krig, han försvarar Kiev, har Oleh Psiuk berättat för Aftonbladet.

Oleh Psiuk, som redan har förlorat två nära vänner i kriget, har berättat hur han vaknar varje morgon och tänker på alla i sin familj och sina vänner, vilka som lever och om någon råkat ut för en missil under natten.

– Vi har fått ett tillfälligt tillstånd att lämna Ukraina för Eurovision och vi kommer att resa tillbaka direkt efteråt. Så jag känner ett behov av att vara till så mycket nytta jag bara kan för mitt land, har Oleh Psiuk sagt till Aftonbladet.

Texten uppdateras


Det slutgiltiga resultatet:

Resultatet från alla jurygrupper (innan tittarrösterna):

Aftonbladets Tobbe Ek och Robin Lorentz Allard på plats i Turin.

Aftonbladet Nöje RSS

https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/melodifestivalen/a/BjLR7e/ukrainas-kalush-orchestra-vinner-eurovision-2022

 

Lämna ett svar