AMD Ryzen 8000 lämnar kodnamn från konstvärlden

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Med siktet inställt på investerares plånböcker äntrade AMD häromdagen tillställningen Financial Analyst Day, som senast arrangerades under 2020. Med uttalanden och produktplaner (eng. roadmaps) visar bolaget vad som står på agendan framöver, där ett gäng konkreta uppgifter om arkitekturerna Zen 4 och RDNA 3 kittlar tekniknerven hos många SweClockers medlemmar. Stort fokus och exempel hämtas från servervärlden, men nu klarnar också fler Ryzen-specifika detaljer.

Först och främst röjer företaget vilka kodnamn som är värda att hålla utkik efter för den som är nyfiken på framtida Zen 5 för både bärbara och stationära datorer. Dessförinnan väntar dock ”Phoenix Point”, som är synonymt med nästa laddning för bärbara datorer, där Zen 4 och RDNA 3 blandas i kretsar tillverkade på 4 nanometer. ”Raphael” är den stationära motsvarigheten, också officiellt avtäckt som Ryzen 7000.

FAD 2022_Saeid Moshkelani_Final Post-15.jpg

FAD 2022_Saeid Moshkelani_Final Post-11.jpg

Zen 5 och förfinade RDNA 3+ för bärbara får kodnamnet ”Strix Point”, vilket också markerar en övergång från monolitisk till chiplet-baserade processorer på den bärbara sidan. Zen 5 för stationära går under flaggan ”Granite Ridge” och lansering för de båda är planerad 2024. Tillverkningstekniken för Zen 5-kretsarna ska åtminstone vara mer avancerad än 5 nanometer, men närmare detaljer än så är i skrivande stund okända. Klart är dock att AMD:s kodnamn lämnar konstvärlden bakom sig när Ryzen-familjen utvecklas.

Vidare talar AMD om att kommande Ryzen 7000 ”Raphael” får enkeltrådig prestandaförbättring om 15 procent, en siffra som dock består av både högre klockfrekvenser och bättre prestanda vid given klockfrekvens (IPC). Bolaget pekar nu specifikt ut att runt 8 procent förbättring kan tillskrivas IPC-förbättringar, vilket alltså är ännu mer specifikt än spannet 8–10 procent som nämns i serversammanhang.

FAD 2022_Saeid Moshkelani_Final Post-13.jpg

Avslutningsvis upprepar AMD att energieffektivitet är ett paradnummer för Ryzen 7000, som ska göra serien till ”den mest energieffektiva processorn för stationära datorer”. Över 25 procent mer prestanda per watt specificeras, men scenario och faktiskt effektuttag återstår att se. Klart är i alla fall att bolaget skruvar upp TDP-taket hos AM5-plattformen markant, från 105 till 170 watt. Ryzen 7000-serien dyker upp någon gång i höst, vid sidan av redan presenterade moderkort.

Läs mer om AMD:s framtida produkter:

Sweclockers RSS

https://www.sweclockers.com/artikel/34433-amd-ryzen-8000-lamnar-kodnamn-fran-konstvarlden