1 miljard i ökat stöd till Ukraina

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Vid den gemensamma presskonferensen inledde statsminister Andersson med att hälsa den Ukrainska utrikesministern tillbaka till Stockholm och reflekterade därefter kring de starka minnen som hennes resa till Kiev tidigare i juli har skapat.

– Det är hjärtskärande att se grymheterna och ert stora bördiga land ödeläggas, kommenterade statsministern sina upplevelser.

Artikel: Magdalena Andersson har besökt Ukraina

– Ni försvarar er själva och ert land, men ni försvarar också våra gemensamma europeiska värderingar och internationella regelverk. Gränser får aldrig ändras med våld och krig. Detta är ett enormt åtagande, och det är vår plikt och ära att stötta er på alla upptänkliga sätt. Det är därför min regering kommer att gå vidare med nya stödpaket till Ukraina för ett värde av 1 miljard svenska kronor, cirka 100 miljoner US-dollar, sade hon.

Tvådelat stödpaket

Statsminister Andersson beskrev stödet som tvådelat:

– Den första delen är ett nytt militärt stöd, på 500 miljoner kronor. Innehållet i det nya stödpaketet motsvarar era förfrågningar och ska komplettera donationer från andra nationer. Ett beslut i frågan kommer fattas inom en mycket nära framtid.

Den andra delen av Sveriges stöd avser att stödja Ukrainas ekonomi, motståndskraft och återhämtning, med ytterligare 500 miljoner SEK. Statsminister Andersson beskrev stödet i flera punkter:

– Sverige kommer att stärka sitt stöd till återhämtning och återuppbyggnad av Ukraina, inte minst genom hantering och återanvändning av förstörd infrastruktur. Återvinning av förstörda byggnader och infrastruktur kan vara farligt och explosivt. Sverige är väl lämpat att tillsammans med internationella partners bistå Ukraina inom denna sektor. Vi kommer också att stödja med köp av ukrainskt vete, vilket kommer att stödja den ukrainska ekonomin och säkerställa fortsatta mattransporter från Ukraina.

– Vi kommer att ge finansiering till FN:s världslivsmedelsprogram för att köpa, flytta och leverera vete som för närvarande har fastnat i Ukraina till länder som riskerar att drabbas av svält. Det innebär att det svenska bidraget kommer att möjliggöra avgång av ett fullastat fartyg, innehållande cirka 30 000 ton ukrainskt vete, till miljontals mottagare som riskerar att svälta. Eftersom detta ökar självförsörjningen är det också avgörande för ukrainskt oberoende.

Statsministern avslutade sitt anförande vid presskonferensen med att understryka Ukrainas europeiska tillhörighet:

– Ukraina är en del av den europeiska familjen, och den europeiska familjen kommer att hjälpa er att vinna det här kriget.

Under sitt besök träffar utrikesminister Kuleba även sin kollega utrikesminister Ann Linde samt biståndsminister Matilda Ernkrans.

Regeringen RSS

https://www.regeringen.se/artiklar/2022/08/1-miljard-i-okat-stod-till-ukraina/