Artilleriammunition till Ukraina

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

Statsministern inledde pressträffen med att ge en sammanfattande bild av konsekvenserna efter Rysslands invasion av Ukraina för ett halvår sedan och hur detta bland annat har lett till Sveriges och Finlands ansökan till Nato och drivit fram rekordhöga energipriser i Sverige och övriga Europa. Statsminister Andersson återkallade också sina egna starka intryck från sitt besök i ett krigsdrabbat Ukraina:

– Det råder ingen tvekan om att det är Ukraina som betalar det högsta priset för Rysslands maktambitioner. Där vi betalar med höga elpriser, betalar ukrainarna med sitt eget blod.

Efterfrågad ammunition i stödpaket

Tidigare i veckan aviserade regeringen ytterligare militärt stöd på 500 miljoner kronor till Ukraina, vid pressträffen preciserade statsministern innehållet i det militära stödet:

– Imorgon kommer regeringen fatta beslut om ett sjunde militärt stödpaket till Ukraina. Stödet utgörs av artilleriammunition, något som Ukraina specifikt efterfrågat. Ammunitionen kan användas direkt och ger Ukraina högre förmåga att bekämpa motståndaren bakom dess frontlinje. Detta stödpaket kommer ytterligare att stärka Ukrainas försvarsförmåga, här och nu, sade statsministern. 

Pressmeddelande: Sjunde stödpaket till Ukraina

Uppdrag till Försvarsmakten och FMV

Statsminister Andersson avslutade sitt anförande vid pressträffen med att meddela om ett uppdrag till Försvarsmakten och Försvarets materielverk:

– Jag vill förvarna att det här kriget riskerar att bli långvarigt och det är centralt för hela Europa att Ryssland inte vinner. Idag kan vi därför meddela att regeringen kommer att ge Försvarsmakten och Försvarets materielverk i uppdrag att återkomma med en rapport om hur Sverige bäst ska kunna ge ett långsiktigt och substantiellt stöd framöver. Detta samtidigt som vi ska utveckla vår egen militära förmåga.

Regeringen RSS

https://www.regeringen.se/artiklar/2022/08/artilleriammunition-till-ukraina/