Kineser arga över nya restriktioner – jämför med VM i Qatar: ”Samma planet?”

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/bb53a823-420f-4d03-92cf-4e44cc6a5c11?fit=crop&format=auto&h=276&q=50&w=644&s=8d5196e6e883cceeb03e6c75bcc5726ab427bf7d

Kinesernas missnöje över landets nya coronarestriktioner växer.

Användare på sociala medier går hårt åt regeringens strategi och pekar på den stora folkfesten under fotbolls-VM i Qatar.

”Ligger Kina på samma planet som Qatar?” står det i ett kritiskt öppet brev.

Kina har fortsatt stora problem med covid-19. Under onsdagen bekräftades 31 454 nya fall i hela landet. I mångmiljonstaden Zhengzhou i centrala Kina beordrade myndigheterna masstestning och en ny lockdown från och med fredag.

Beslutet ledde till stora protester i regionen. Bland annat tröttnade arbetarna i världens största Iphone-fabrik på dåliga villkor. I samband med det nya utbrottet under hösten togs ett beslut om att de hundratusentals anställda inte tillåts lämna området där de arbetar och bor.

Under onsdagen gick hundratals anställda därför ut i en omfattande protest. Reuters rapporterar att övervakningskameror och fönster krossats i frustration över landets hårda covid-regler.

Städerna Peking, Shanghai och ön Hainan har också drabbats hårt av nya fall av covid. Miljontals människor uppmanas att stanna hemma samtidigt som köpcenter, kontor och lägenhetsområden stängs.

Sammandrabbningar mellan säkerhetsvakter och demonstranter vid fabriken i Zhengzhou.
Sammandrabbningar mellan säkerhetsvakter och demonstranter vid fabriken i Zhengzhou.

”Ligger Kina på samma planet som Qatar?”

Samtidigt som många kineser tvingas hålla sig hemma spelas ett fotbolls-VM i Qatar där tiotusentals supportrar samlas på läktaren för att titta på matcher.

BBC rapporterar att ett öppet brev som kritiserar landets coronastrategi spreds på det sociala mediet WeChat under tisdagen. ”Ligger Kina på samma planet som Qatar?” stod det i kritiken.

På Twitter-liknande Weibo vittnar många användare om att fotbolls-VM får dem att känna sig bortkopplade från resten av världen.

”På ena sidan jorden pågår karnevalen fotbolls-VM. På andra sidan finns det regler om att inte besöka offentliga platser på fem dagar” skriver en användare enligt kanalen.

Andra användare skriver att de har svårt att berätta för sina barn varför det ser så annorlunda ut i Qatar jämfört med Kina.

En utmattad person i skyddskläder i Peking.
En utmattad person i skyddskläder i Peking.

Frukostinhandling i Peking.
Frukostinhandling i Peking.

Gränserna stängda

Under torsdagen höll utrikesministern Mao Ning en presskonferens där han pratade om vilka åtgärder regeringen har vidtagit för att hantera smittan.

Kinas gränser är fortfarande i princip helt stängda, men regeringen arbetar med att underlätta för personer i chefspositioner och på multinationella företag att ta sig in och ut ur landet, rapporterar nyhetsbyrån AP efter presskonferensen.

Ett stort orosmoln i Kina är att det är oklart hur bra skydd invånarna har mot smittan. Få kineser har haft covid och regeringen befarar att en väldigt liten del av befolkningen har hunnit bygga upp ett starkt immunförsvar.

Aftonbladet Nyheter RSS

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8JGq9d/nya-covid-restriktioner-i-kina-efter-utbrott