Stjärnan om tuffa sjukdomskampen

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ;

https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/4fdc1c64-80a7-4882-aadc-7f38c7e5fd37?fit=crop&format=auto&h=523&q=50&w=1400&s=ca8f62cdf3794703115d686297985935b7ad15bf

”Varit livrädd så många gånger”

Han drabbades av en hjärntumör och lymfkörtelcancer med svåra komplikationer som följd.

Nu har sångerskan Christina Lindbergs make Tommy Wigardt även drabbats av Parkinson-liknande symtom och hallucinationer.

– Jag har varit livrädd så många gånger, säger hon till Aftonbladet.

Det var 2019 som ”De sista ljuva åren”-sångerskan Christina Lindbergs make Tommy Wigardt fick beskedet att han hade drabbats av en hjärntumör. Senare visade det sig att det även rörde sig om lymfom B som är lymfkörtelcancer.

Strax därefter blev Tommy Wigardt opererad och han fick sedan genomgå tuffa behandlingar som i sin tur ledde till bland annat leversvikt och njursvikt.  

Fick covid

Han har även genomfört en stamcellstransplantation, men drabbades då av komplikationer i form av högt blodtryck och förmaksflimmer. Han blev därför flyttad till den medicinska akutvårdsavdelningen, men där befann sig flera patienter, på grund av en säkerhetsmiss, smittade med covid-19.

– Nu handlar det om liv och död, sa Christina Lindberg som var i upplösningstillstånd till Aftonbladet.

Christina Lindberg.
Christina Lindberg.

Men Tommy Wigardt klarade sig och blev inte smittad, men hela resan med alla ingrepp och tuffa behandlingar har tagit honom mycket hårt och för en tid sedan drabbades han dessutom av skakningar i händerna. Han har också drabbats av svåra biverkningar medicinen han fått.

– Jag har fått massa konstiga mediciner som har gjort att jag har snubblat omkring och exempelvis ramlat i duschen. Dessutom har jag fått hallucinationer. Läkarna gjorde en jättestor röntgen, men det visade sig att jag inte har Parkinson. Det känns förstås jätteskönt och jag har nu tabletter som underlättar skakningarna väldigt mycket. Men jag gick runt med symtomen i tre veckor och de kom och gick hela tiden. Till slut visste jag knappt vem jag var och undrade nästan om jag höll på att bli tokig, säger han till Aftonbladet.

Tommy Wigardt förklarar att han trots allt mår bra idag.

– Cancern är borta och jag är botad. Men det tar ju flera år innan man blir friskförklarad och läkarna har röntgat sönder huvudet på mig.

Tommy Wigardt och Christina Lindberg.
Tommy Wigardt och Christina Lindberg.

Kämpar med minnet

Hur har du mått under den här resan?

– Stamcellsbytet tog knäcken på mig och jag föll rakt ner i en depression. Jag har aldrig varit med om något liknande. Men min älskade hustru har kämpat för mig med näbbar och klor. Hon har betytt allt för mig under den här resan och har till med skrubbat mig i duschen eftersom jag har så dåligt balanssinne, säger Tommy Wigardt och lämnar över telefonen till Christina Lindberg:

– Det har varit väldigt tufft och vid flera tillfällen har jag velat åka in med ambulans. Tommy både snubblar och ramlar och kämpar också med sitt minne. Vissa dagar är bättre och andra sämre, men han är nästan sängliggande hela tiden. Han skulle behöva hjälp på alla plan just nu. Allt är väldigt jobbigt, vi vill ju kunna ta oss vidare så vi kan börja leva igen.  

Tommy Wigart och Christina Lindberg 2008.
Tommy Wigart och Christina Lindberg 2008.

”Varit livrädd”

Hur har du själv mått i egenskap av fru och anhörig?

– Det har varit helt fruktansvärt och jag ska inte ljuga. Det är lika bra att vara rak och ärlig, det finns säkert andra där ute som är i samma situation. När jag lägger ut saker på sociala medier är jag väldigt positiv, men det har varit min räddning. Jag hade också en fantastisk sommar spelmässigt, och det har varit underbart att få möta publiken. Det har också gjort att jag har kunnat vara stark här hemma.

Men Christina Lindberg hymlar inte med hur jobbigt det stundtals har varit.

– Jag har varit livrädd så många gånger. När Tommy gjorde stamcellsbytet ringde de och sa att de inte visste om han skulle klara sig. Det går inte med ord att beskriva hur det kändes och jag har känt mig så otroligt maktlös många gånger.

Dessutom har Christina Lindberg och Tommy Wigardt förlorat flera nära och kära den senaste tiden.

– Min underbara svägerska fick reda på att hon hade cancer och två månader senare gick hon bort. Sedan gick Tommys bästa vän bort i cancer och nu har en annan vän också drabbats av cancer.

– Men allt som vi har varit med om har gjort att jag har växt som människa och jag tar ingenting för givet längre.

Aftonbladet Nöje RSS

https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/JQO54m/christina-lindbergs-man-tommy-wigardt-drabbad-av-parkinson-liknande-symtom