”El Chapo” döms till livstids fängelse i USA

Åklagare menar även att Guzmans ”armé av sicarios”, torpeder, givits order att kidnappa, tortera och mörda personer som stått i kartelledarens väg, skriver AP.

”El Chapo” fördes till USA för rättegången efter det att han rymt från mexikanska fängelser vid två tillfällen.

Texten uppdateras.

Läs mer…

Fem personer inblandade i krock på E22

Det var strax innan klockan 16 som en av bilarna av okänd anledning gick in i vajerräcket på E22. Därefter kolliderade fordonet med en annan personbil. Bilarna färdades i södergående riktning och det är för närvarande stopp i trafiken. Enligt räddningstjänsten beräknas trafiken flyta på från 16:45. 

Läs mer…

Så påverkas knarkhandeln – efter ”El Chapos” livstidsdom

Enligt Joaquín ”El Chapo” Guzmáns försvarsadvokater var deras klient inställd på en fällande dom. Straffet, livstids fängelse, var väntat. Guzmán kommer under återstoden av sitt liv att vara inspärrad i det gudsförgätna högsäkerhetsfängelset ADX Florence i den amerikanska delstaten Colorado.

”El Chapo” redan ersatt

Joaquín Guzmáns livstidsdom må vara en fjäder i hatten för mexikanska och amerikanska myndigheter. Men för narkotikahandeln innebär den ingenting. Ismael Zambada, ”El Chapos” högra hand i Sinaloa-kartellen, sade i en intervju för några år sedan: ”Så snart en boss har låsts in, dödats eller utlämnats är hans ersättare redan på plats.”

I USA, de mexikanska narkotikakartellernas främsta marknad, spenderas årligen 109 miljarder dollar (sic!) på illegala droger. Det drygt en biljon svenska kronor.

Enligt USA:s narkotikabekämpningsmyndighet DEA:s senaste rapport är tillgången på narkotika idag större än någonsin i USA. Den absoluta lejonparten smugglas in i landet från Mexiko.

Medellivslängd skrivs ned

Missbruket av heroin, kokain och metamfetamin ökar i USA, och antalet överdoser bland amerikaner slog förra året i taket.

Dessutom har Mexikos knarkkarteller slagit mynt av, och djupt förvärrat, USA:s opoidkris genom att översvämma marknaden med billigt, illegalt fentanyl, en mycket potent syntetisk opioid.

Det stora antalet dödsfall till följd av överdoser och självmord har tvingat USA att skriva ner medellivslängden för sina invånare tre år i följd. Det är idag högre risk för en amerikan att dö i en överdos än i trafiken, enligt USA:s motsvarighet till Folkhälsoinstitutet.

Blodig tid i Mexiko

Medan amerikaner dör i överdoser faller mexikanerna offer för våldet. 2006 förklarade Mexikos dåvarande president Felipe Calderón, med amerikansk hjälp, krig mot de mexikanska narkotikakartellerna. Det blev startskottet på en av de blodigaste perioderna i Mexikos historia.

På 13 år, den tid kriget mot knarkkartellerna pågått, har 250 000 människor mördats i Mexiko. 150 000 av dessa mord har förövats av narkotikasyndikaten, enligt uppskattningar av USA:s kongress. Mexíko intar idag en av topplaceringarna på listan över världens våldsammaste länder.

Samtidigt har narkotikaanvändningen gått upp även i Mexiko, där den historiskt sett varit låg. 2016 uppgav dubbelt så många mexikaner att de provat narkotika jämfört med 14 år tidigare.

De som hävdar att kriget mot knarket har förlorats saknar inte argument.

Här förklarar Felipe Calderón krig mot narkotikasyndikaten Spenderar 109 miljarder dollar – på illegala droger Läs mer…

Målare föll från stege i Uppsala – förd till sjukhus

Det var klockan 12.14 som larmet inkom till polisen. En man i 30-års åldern föll då från stegen och skadade sig.

Enligt polisens hemsida var mannen vid medvetandet men medtagen när han fördes till sjukhus. Han hade skador på huvudet och ryggen.

Från vilken höjd föll han?

– Jag har inga uppgifter på hur många metrar det var som han föll, säger Mikael Hedström, presstalesperson polisregion Mitt.

Händelsen rubriceras som arbetsplatsolycka.

Läs mer…

Brukare misshandlade personal på servicehus

Enligt kommunens anmälan till Arbetsmiljöverket skulle den kvinnliga personalen gå på ett larm hos en brukare på ett serviceboende i kommunen.

När hon öppnande dörren fick hon ett så kraftigt slag mot tinningen att hon svimmade av. När hon vakande upp blev hon sparkad i magen och efter en stund började hon kräkas och se suddigt. Kvinnan fick föras i ambulans till sjukhus för att få sina skador omsedda.

Polisanmäldes i juni

Misshandeln skedde i slutet av juni och polisanmäldes då av verksamhetenschefen inom äldreomsorgen.

Läs mer…

Auktionssommar spelar in i Böle-Hoo

I ett soligt Böle-Hoo samlades många människor för att delta eller titta på när föremål skulle auktioneras ut. På plats var också SVT och produktionen för programmet Auktionssommar. Som är ett tävlingsprogram där två par gör upp om vem som är det bästa auktionsparet. I Böle-Hoo spelade de in det näst sista avsnittet och programmet kommer att sändas i vinter.

Klicka in på klippet ovan och lyssna när programledaren Sofia Rågenklint berättar om hur programmet och tävlingen går till.

Läs mer…

Mia Persson lämnar LB07 för utlandet

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ; På klubbens hemsida säger sportchefen för klubben Henrik Adolfsson att Mia Persson har varit med på LB07:s resa och att de har henne att tacka för oerthört mycket. Mia Persson själv säger att hon är tacksam tacksam för allt jag fått vara med om Läs mer…

Skallen omkullkastar synen på människans tid i Europa

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ; En 210 000 år gammal skalle kan radikalt ändra synen på vår historia i Europa. Fyndet flyttar tillbaka tidpunkten för Homo sapiens intåg med 40 000 år. Vid den södra spetsen av Greklands fastland ligger Apidima-grottorna. Där hittade man 1978 två skallar som låg Läs mer…

Kusasa stars – från kåkstad till Gothia Cup

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ; Lagen består av barn från kåkstaden Groendal i Franschhoek, Sydafrika och bildades av unga män i området som ville få bort barnen från gängen och drogerna i kåkstaden och ge de en chans till en annan uppväxt än den de själva hade haft.Först landade Läs mer…

En hittad död i Stockholm – två frihetsberövade

Larmet kom in strax innan klockan två på onsdagen.

– Vi kallades till en lägenhet i södra Stockholm och när vi kom till platsen hittades en avliden person, säger Åsa Wallentin vid polisens ledningscentral.

Nu gör polisen en teknisk undersökning av platsen och genomför dörrknackning i området för att se om det finns några vittnen.

Två personer har frihetsberövats.

– Jag vet inte om de är formellt gripna misstänkta för något eller om de bara har medtagits till polisstation och därmed frihetsberövats.

Om personerna befann sig i lägenheten vill polisen inte kommentera.

Anhöriga har inte underrättats än.

Texten uppdateras.

Läs mer…

”Telefon med 108-megapixelskamera och 10 x optisk zoom kommer 2020”

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ; Techläckaren Ice Universe är primärt känd för sina bildläckor på nya smartphones, som ofta visar sig stämma med de produkter som senare släpps. Någon specifik telefonmodell nämns inte i den tweet som Ice Universe nu har lagt ut, men däremot så hävdar han i Läs mer…

Dagsböter för narkotikabrott

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ; Lerum En man i 30-årsåldern från Lerum har dömts för ringa narkotikabrott. Alingsås tingsrätt bestämmer påföljden till 40 dagsböter på 150 kronor styck, totalt 6 000 kronor. Brotten som mannen har begått är att han dels har haft på sig sju och en halv Läs mer…