Alliansens uppgörelse med MP kan spricka direkt

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ; För mycket tyder på att kommunfullmäktige i juni kommer att säga nej till fortsatt privat drift av ett par äldreboenden, en av punkterna i uppgörelsen. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kan få igenom att äldreboendena istället ska tas tillbaka i kommunal regi. Och då faller hela Läs mer…

Lista: Här är tech-bolagen som ratar Huawei

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ; Trump-administrationens svartlistning slår hårt mot Huawei. I snabb följd klipper fler och fler stora teknikföretag banden till den kinesiska telekomjätten. Efter förra veckans dramatiska beslut från USA:s president Donald Trump om att utlysa ett nationellt it-nödläge, har beskeden om stoppade Huawei-samarbeten kommit slag i Läs mer…

Våldsamma demonstrationer i Indonesien

Utöver de sex personerna som dött beräknas runt 200 personer ha skadats i tisdagens protester.  

Under natten mot torsdag har demonstrationerna efter valet fortsatt. Demonstranter ska ha slitit loss asfalt från gatorna, satt eld på matstånd och vandaliserat. Polisen i Jakarta satte in tårgas, vattenkanoner och sköt gummiklädda kulor, rapporterar TT. 

Bakgrunden till protesterna är förra månadens valresultat där den sittande presidenten Joko Widodo valdes på nytt. Utmanaren till presidentposten, Prabowo Subianto, har inte velat erkänna sig besegrad och har hävdat valfusk.

I ett tv-sänt tal säger Widodo att våldsamheterna är under kontroll och han inte tolererar någon som stör den demokratiska processen, enligt The Guardian.

Sociala medier blockeras

På grund av oroligheterna har myndigheter sagt att de i delar av landet ska blockera vissa sociala medier, bland annat Facebook och Instagram, skriver New York Times

– Det här är ingen spontan incident, det här är något medvetet. Det finns indikationer på att mobben fått betalt för att skapa kaos, säger polisens talesperson Muhamad Iqbal enligt TT. 

Läs mer…

Tesla Sentry Mode kan vara olagligt – om du inte sätter en stor skylt på bilen

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ; En parkerad Tesla kan automatiskt kamerabevaka sitt närområde i jakt på tjuvar och vandaler. Men Datainspektionen säger att funktionen i vissa fall kan bryta mot den nya dataskyddsförordningen gdpr. I februari lanserade Tesla ett vaktläge som kallas ”Sentry Mode”. Tanken är att kunna fånga Läs mer…

Majoritet vill riva husen på Skeppsbron

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ; Inför kvällens möte i fullmäktige, där de nuvarande planerna slutgiltigt skulle klubbas, har Demokraterna nämligen gjort gemensam sak med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, och vill ha en återremiss.Partierna som därmed har majoritet, vill ha ny, mindre kostsam inriktning i projektet. Istället för att bevara Läs mer…

Flygbolagschefen: ”Att flyga kan ge mindre miljöpåverkan än att köra bil”

– Det beror på hur många som sitter i bilen och hur många passagerare flygplanet har. Men åker du i ett välfyllt propellerflyg, kört på biobränsle så ger det mindre miljöpåverkan än om du kör ensam en lång sträcka i bil, säger Ulrika Matsgård, kommersiell chef på flygbolaget BRA.

Flyget inte klimatsmart i den större jämförelsen

Anneli Kamb är forskningsassistent inom hållbar konsumtion på Göteborgs Universitet och hon håller med om att flyget i vissa fall kan påverka miljön mindre än samma resesträcka i bil, men menar att det hela är komplext.

– Visst kan det vara så, men det beror jättemycket på omständigheterna, säger hon och fortsätter:

– Även om det kan vara mer klimatsmart att flyga än att åka bil, så ska vi komma ihåg att flyg inte är det klimatsmartare alternativet i den större jämförelsen. Det finns andra, mycket mer klimatvänliga sätt att resa till Sälen på. Buss till exempel, och det går ju tåg till Mora, säger hon.

Ulrika Matsgård på flygbolaget BRA, säger att de ser allvarligt på klimatutmaningen men att de tankar med biobränsle, flyger med propellerflygplan och klimatkompenserar.

– Men man kan aldrig komma lika lågt som att inte flyga alls, säger hon.

Börjar med att flyga under skidsäsongen

Flygbolaget är det första att avisera resor till den nya flygplatsen i Sälen. De öppnar för fem inrikeslinjer som flyger från Stockholm/Bromma, Malmö, Ängelholm, Växjö och Göteborg.

Men varför tror du att folk skulle välja att flyga till Sälen istället för att kunna packa skidor och skidställ i bilen och köra?

– För vissa människor kommer det fortsatt vara självklart att välja bilen, men jag tror det finns ett behov att ta sig dit mer tidseffektivt, vi bor ju i ett avlångt land. Men det är inte för alla, säger Ulrika Matsgård.

Hon berättar att de kommer börja att köra enbart under skidsäsongen, men det kan ändras beroende på hur efterfrågan ser ut.

Om du är nyfiken på hur ditt val av transportmedel påverkar klimatet, så kan läsa om det här.

Läs mer…

Provuppskjutning av pakistansk robot

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ; En provuppskjutning av en Shaheen II-robot har genomförts, meddelar Pakistan. Roboten uppges kunna användas med bland annat kärnvapen och ha en räckvidd på upp till över 240 mil. ”Shaheen II är en kapabel missil som till fullo möter Pakistans strategiska behov för att med Läs mer…

Ikea avbryter Malmösatsningen – behöver inget e-handelslager

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ; Vi har tidigare skrivit om att Ikea planerar att bygga ett e-handelslager i Malmö, likt det man invigde norr om Stockholm i oktober 2017. Men nu skrotar man de planer som presenterades i samband med att man tecknade ett markanvisningsavtal med Malmö kommun för Läs mer…

Partiernas Facebook-annonser – så svarar de själva

Kristdemokraterna (KD)

KD säger att sociala medier spelar en allt viktigare del i valrörelser. Kommunikationsarbetet utgår ifrån den av partistyrelsen framtagna strategin, som i EU-valet till stor del utgår ifrån arbetet under riksdagsvalet i höstas.

”Exakt var och hur vi annonser är självklart något vi håller för oss själva eftersom vi inte vill visa för andra partier hur vi jobbar. Men i sociala medier arbetar vi med målgruppsanpassade annonser utifrån olika intressen. Exempel på intressen kan vara om man är förälder eller gillar bilar”, säger kommunikationschefen Fredrik Noreback.

KD tillägger att man har som princip att inte annonsera motstridiga budskap till olika grupper, att budskapen ska hålla ihop för alla målgrupper och att partiet ska stå som tydlig avsändare för alla annonser.

Moderaterna (M)

M svarar att sociala medier är viktiga som ett relativt effektivt sätt att mobilisera egna sympatisörer. Under olika delar av valrörelsen så har Moderaterna valt att rikta annonseringen på olika sätt. En del annonser riktas uteslutande till män eller kvinnor, och i andra fall är det intresse som styr oavsett kön eller ålder.

”Vi använder väldigt många olika intressen när vi riktar annonser, exempelvis trygghetsrelaterade ord när vi annonserar om ökade insatser mot utländska stöldligor, eller ord som energi och kärnkraft när vi annonserar om att EU borde räkna in kärnkraften i målet om klimatvänlig energi”, säger Niklas Gillström, biträdande presschef på Moderaterna.

Socialdemokraterna (S)

S svarar att man olika typer av styrning beroende på vad de är för fråga annonsen gäller. Inför EU-valet har dock geografi, kön och ålder också varit viktiga faktorer, något partiet framhåller å andra sidan också spelar roll när man är ute och knackar dörr. Exempelvis riktar man information om klimatpolitik mer mot unga och frågor om jämställdhet riktas för att nå kvinnor.

”Ett exempel vi kan nämna är att vi i valrörelsen 2018 hade ett förslag om att arbetsgivaren skulle stå för kostnaden för arbetskläder i kommunal vård och omsorg. De annonserna riktade vi mot personer som uppgivit att de arbetar inom den sektorn”, säger Axel Björneke, tillfällig presschef på Socialdemokraterna.

”Sen använder vi naturligtvis också övrig demografisk bakgrundsinformation som kön och ålder för att rikta annonserna.”

Vänsterpartiet (V)

V säger att exakt hur man riktar sina annonser inte är något man i detalj vill dela med sig av, men att man förstås vet att partiets väljare står till vänster och att man riktar mot frågor utifrån det. Jämlikhet, solidaritet, klimatfrågor och rättvisefrågor som ligger nära det egna partiets värderingar.

– Det är våra stora väljargrupper så det är rätt naturligt kopplat. Vi har fler kvinnor än män som röstar på oss och vi är starka i den unga gruppen, säger V:s kommunikationschef Marie Antman.

V säger sig satsa mest pengar på annonsering i traditionella medier jämfört med sociala medier, men hela marknadsföringsbudgeten är digital så det är inga annonser på papper.

Om politisk reklam allmänt i sociala medier säger Antman att det är det är viktigt med transparens att exempelvis partiets inte säger en sak till en grupp och sedan något motsatt till en annan. Att partier riktar olika budskap i olika medier till olika väljargrupper i samhället är däremot något partier alltid gjort, säger hon.

Miljöpartiet (MP)

Miljöpartiet säger å sin sida att man inte har riktat alls på kön, men däremot vänt en del av annonseringen mot yngre målgrupper. Det eftersom man ser valet som ett mobiliseringsval, där man vill få ut förstagångsröster.

I stället fokuserar MP på att rikta annonser mot intresseområden som enligt väljarundersökningar kännetecknar partiets väljare.

– Vissa säger sig nog själva – ekologisk mat, klimatförändringar, miljöorganisationer, säger Pontus Tengby, kommunikationschef på Miljöpartiet, och tillägger att det samtidigt finns bredare intresseområden än så att rikta in sig på.

– Vi har många ämnen som kännetecknar våra väljare och det är inte bara miljö utan det är också arkitektur, kultur och sådant.

Sverigedemokraterna (SD)

SD säger att sociala medier är en viktig kanal för dem inte minst därför att de anser att de där har större frihet i hur de uttrycker sig jämfört med exempelvis traditionella medier, som enligt partiet har ställt redaktionella krav på formuleringar.

Två frågor som SD säger sig ha riktat annonser utifrån är vapendirektivet, och bensinfrågan men det finns väldigt många olika områden.

– Vi är ett stort parti idag, vi har ingen primär målgrupp utan ser alla som det, säger Joakim Wallerstein, Sverigedemokraternas kommunikationschef.

– Däremot

Läs mer…

Det här ska du ha i ditt reseapotek

Vad du ska ha i ditt reseapotek beror förstås på vart du ska resa och hur länge du ska vara borta. Det kan vara bra att gå igenom Gunillas lista och sedan göra en egen bedömning av vad just du kan behöva.

Brännskadeförband

Bra att ha om man t ex bränner sig på grillen.

Skavsårsplåster

Efter långa promenader i vackra miljöer.

Linda/bandage

För den som stukat foten.

Bedövningssalva

Till barn, för att till exempel rengöra onda skrubbsår.

Till att klippa bandage, plåster etc.

Solskydd/kylbalsam

Ett måste i solen!

Ett måste i skogen!

Hydrokortisonkräm

För att lindra klåda efter insektsbett.

Antiseptisk salva

Om du kliat sönder insektsbett och vill undvika att såret blir infekterat.

Fästingplockare/pincett

Fästingar ska plockas bort så fort som möjligt.

Läs mer: Så tar du bort en fästing

Vätskeersättning

Bra vid diarré eller under varma dagar då det är svårt att få i sig tillräckligt mycket vätska.

Laxermedel eller stoppande medicin för magen

Ändrade matvanor under semestern? En glad mage ger en bättre semester.

Åksjuketablett

Till bilresan, båtturen, berg och dal-banan…

Allergimedicin/antihistamin

Viktigt för allergiker, men hjälper också vid kliande insektsbett.

Febernedsättande/smärtstillande

Inte så kul att sitta med feber i en varm bil.

Febertermometer

Är du bara varm av solen, eller har du feber?

Dina egna läkemedel

Glöm inte dina vanliga läkemedel, till exempel p-piller eller hjärtmedicin. Kolla också att det är ok att ta dessa genom tull/säkerhetskontroll om du ska resa utomlands.

Läs mer…

Dom i dag mot föräldrar som misstänks ha svultit sin dotter

Familjen kom in till Drottning Silvias barnsjukhus i mitten av februari med dottern som var medvetslös.

Läkare ansåg att hon var timmar från att avlida på grund av ”grav undernäring”, enligt åtalet.

Föräldrarna förnekar brott och menar att dotterns tillstånd berodde på magsjuka.

Åklagaren: en alltför ofullständig vegansk kost 

– Barnet har fått mestadels bröstmjölk, brunt ris och frukt och grönt. Det är en alltför ofullständig vegansk kost, säger Ximena Bene, som är åklagare i fallet.

I åtalet menar åklagaren även att föräldrarna misstänks för brott med anledning av att de har hållit sin dotter borta från BVC.

”(…)  de har heller inte på något annat sätt fått flickan hälsoundersökt” står det i åtalet.

Försvarsadvokaten: ”Renlevnadsmänniskor”

Föräldrarna till flickan häktades i början av mars men släpptes fria i väntan på dom efter att rättegången avslutades i början av mars.

– Det är två kärleksfulla föräldrar, de är renlevnadsmänniskor. De är oerhört noga med att bilda sig i kosthållning, säger pappans advokat Linn Augustsson.

Föräldrarna har inte registrerat flickans födsel hos Skatteverket, som ägde rum i ett hem. De är heller inte folkbokförda på någon adress, utan har bott hemma hos vänner och familj.

Ingen dokumentation för flickan

Under rättegången ägnade både åklagare och försvaret sig åt att försöka ge belägg för hur undernärd flickan faktiskt var när hon kom in till sjukhuset. Eftersom det inte finns någon dokumentation när det kommer till flickans längd eller vikt, har man bara kunnat utgå från vad hon faktiskt vägde när hon kom in till sjukhuset.

Enligt läkare som gav vittnesmål i rätten vägde flickan lika mycket som en sexmånaders bebis.

Men enligt föräldrarnas försvarsadvokater har flickans låga vikt att göra med att hon är liten till växten, och att hon var så illa däran på grund av en magsjuka som drabbat hela familjen under dagarna innan de kom in.

Föräldrarna menade under rättegången att flickan alltid har mått bra under sitt liv, förutom eksem, och att hon aldrig har lidit av undervikt eftersom de har sett att hon har haft underhudsfett.

Läs mer…

Debaser Strand kan tvingas stänga

Detta inlägg post publicerades ursprungligen på denna sida this site ; Aftonbladet RSS 2019-05-23 08:49 http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/9v84Ar/debaser-strand-kan-tvingas-stanga   Stockholmsklubben hotas av nedläggning Foto: Mats Andersson / TT Debaser Slussen i Stockholm tvingades stänga. Nu hotas även Debaser Strand av nedläggning. avTT Restaurangen och klubben Debaser Strand i Stockholm hotas av nedläggning, skriver Dagens Nyheter. En bit Läs mer…

Misstroende mot Björkman – moderförening kräver omröstning

Kyrkhults S-förening har lämnat in en motion till Socialdemokraterna i Olofström där de skriver att de på medlemsmötet den 12 juni vill att en förtroendeomröstning genomförs gällande arbetarekommunens ordförande Jan Björkman.

Majoriteten av medlemmarna i S-föreningen anser sig inte ha förtroende för honom, efter den senaste tidens turbulens i partiet.

– Vi har blivit väldigt bestörta över att Sara tvingades avgå. Det kom som en total överraskning och vi har inte förtroende för honom efter detta. Jan har gjort mycket bra tidigare i vår kommun och även i riksdagen och så, men vi känner nu att vårt förtroende för honom är förbrukat, säger Anita Jönsson (S), i Kyrkhults S-förening.

I motionen skriver föreningen att man starkt känner att det finns en stor tveksamhet om Jan Björkman är rätt person att leda och ena partiet.

– Vi vill ha Sara kvar och hon kan inte fortsätta jobba som kommunalråd under de premisserna som finns nu, säger Anita Jönsson.

”Det känns svårt att göra så här”

Kyrkhult är Jan Björkmans moderförening, vilket gjort det hela extra svårt, säger Anita Jönsson.

– Ja, han har varit här hela tiden i vår förening och det känns så klart svårt att göra på det här viset. Han har alltid varit med på våra julsamankomster och årsmöten. Det känns svårt, men vi känner ändå att rättvisan måste fram.

Från föreningens sida menar man att styrelsen snarast bör kalla till extra årsmöte och låta nomineringsprocessen börja så att en ny ordförande kan utses.

SVT Nyheter Blekinge söker Jan Björkman för en kommentar.

Läs mer…

Garage i Norrfors brann ner

Larmet om branden kom strax efter klockan nio. Enligt inringaren var branden då fullt utvecklad.

– Det är ett garage som har brunnit ner, säger räddningsledare Lars Fahlesson.

Garaget tillhör en intillliggande fastighet men ska stå en bit ifrån och någon spridningsrisk finns inte, enligt Lars Fahlesson.

Ambulans larmades till platsen. En person ska enligt räddningsledaren ha fått lättare rökskador vid branden, men har inte behövt sjukhusvård.

Lars Fahlesson säger att det fanns en tank med diesel i garaget när branden bröt ut.

– Den har nu flyttats och förts i säkerhet. Det är inte heller någon spridningsrisk till omkringliggande byggnader.

Läs mer…